PREDAVANJE PROFESORA ALEXANDERA MAXWELLA U INSTITUTU PILAR

U Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar održao je 26. listopada 2017. predavanje profesor Alexandera Maxwella s Odsjeka za povijest, filozofiju, političke znanosti i međunarodne odnose Sveučilišta Victoria u Wellingtonu, Novi Zeland. Kao stručnjak za povijest Srednje i Istočne Europe u 19. stoljeću, dr. Maxwell iznio je u predavanju naslovljenom “Effacing Panslavism: Linguistic Classification and Historiographic Misrepresentation” dosadašnje rezultate svojih novih istraživanja vezanih uz stvaranje intelektualnog koncepta panslavizma u Habsburškoj Monarhiji u prvoj polovini 19. stoljeća

Predavanje profesora Alexandera Maxwella u Institutu Ivo Pilar; Zagreb, 26. listopada 2017.

U provokativnom predavanju profesor Maxwell komparativno je pratio djelatnost trojice istaknutih intelektualaca – Jana Kollára, Ljudevita Gaja i L’udovita Štúra – ali i njihovu dominantnu historiografsku recepciju do današnjih dana. Pri tome je kao glavni obrazac potonje argumentirao njezinu sklonost anakronizmu i svrstavanju intelektualne djelatnosti spomenutih osoba u današnje razumijevanje nacionalnih okvira te, upravo suprotno tome, iznio tezu da njihovu djelatnost treba sagledavati strogo u kontekstu njihova vlastita vremena i panslavističkih zamisli koje su izricali.

>>> Alexander Maxwell

 

 

Također provjeri

Dr. sc. Vinicije B. Lupis: Predavanje “Albanske obitelji u Dubrovniku i Dubrovčani na Kosovu”; Dubrovnik, 26. 1. 2023.

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru Feste sv. Vlaha, 26. siječnja 2023. u Znanstvenoj… Pročitaj više o Dr. sc. Vinicije B. Lupis: Predavanje “Albanske obitelji u Dubrovniku i Dubrovčani na Kosovu”; Dubrovnik, 26. 1. 2023.