Dr. sc. Vinicije B. Lupis o djelima slikara Vulka Hajdića

Izlozba VH

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Dubrovnik, izložba slikara Vulka Hajdića otvorena je 6. listopada 2017. u prostorima Društva prijatelja dubrovačke starine. Više o djelima Vulka Hajdića rekao je povjesničar umjetnosti Vinicije Lupis, koji je kazao kako Hajdićev rad prati desetak godina

– Slikar Hajdić je sljedbenik dubrovačke likovne šarene škole, juga, kojega nosi u sebi. Vulko se je skrenuo u istraživanje dubrovačkih mira. On je povezao djetinjstvo i rodni Mljet i mljetske stijene gdje je tražio figure, likove, kao što je tražio Držićeve likove u gradskim mirima. – rekao je Lupis, dodajući kako ova izložba nosi Hajdićevu zaigranost.

– Djela su nastala u kombiniranoj likovnoj tehnici. Potka su fotografije detalja gradskih mira i palača koje je preoblikovao u ono nama prepoznatljivo. Sve ono znano. To je dato jednom nemiru, kolopletu ovog vremena kojega mi danas živimo. Vremena velike nesigurnosti, kao i 1667. godine kad je Dubrovnik tonuo u veliko iskušenje. I mi danas tonemo u veliko iskušenje i tražimo neki svoj mir. Vulko ga nalazi u svom radu za svojim stolom i oblikuje ono što najviše voli i želi. A to je san svakog likovnog umjetnika. – objasnio je.

– Ove slike su jedno novo viđenje Grada Dubrovnika. Svi imamo pravo vidjeti Grad kakvim ga mi želimo vidjeti, a da ga poštujemo. Vulko ga poštuje. Mislim da ćemo večeras biti obogaćeni sa zanimljivim viđenjem Grada kakavim ga vidi Vulko Hajdić. – dodao je Lupis.

Sam slikar Hajdić zahvalio se svima zaslužnima za otvaranje ove izložbe, koju je, inače, otvorenom proglasio predsjednik HKD Napredak Dubrovnik Ivan Prce.

Vulko Hajdić je rođen 1946. godine u Babinom Polju na otoku Mljetu. Završio je gimnaziju i Pedagošku akademiju u Dubrovniku. Aktivno slika od 1973. godine. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, te sudjelovao na nekoliko likovnih kolonija. Član je HDLU-a Dubrovnik. Živi i radi u Dubrovniku.

V. Salvia

– Dubrovnik PRESS: Grad kakvim ga vidi slikar Vulko Hajdić, 6. listopada 2017.

 

>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

 

 

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“