ARNALDO NESTI: Okrugli stol: Moje dvadeseto stoljeće. Pasije

U četvrtak 18. svibnja 2017. u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu održan je okrugli stol na kojemu je sudjelovao poznati talijanski sociolog, fenomenolog religije profesor Arnaldo Nesti. Tema okruglog stola bila je njegova knjiga Moje dvadeseto stoljeće. Pasije. Unutar i izvan katoličkog svijeta (Il mio novecento. Passioni. Dentro e fuori il mondo cattolico)

Nesti 1 s Nesti 2 s Nesti 3 s
Nesti 0 s

Okrugli stol: ARNALDO NESTI: Moje dvadeseto stoljeće. Pasije. Unutar i izvan katoličkog svijeta; Zagreb, 18. svibnja 2017.

Nsa okuglom stolu sudjelovali su dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i izv. prof. dr. sc. Jerko Valković s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija Sveučilišta Zagreb, dr. sc. Ivana Žebec Šilj i dr. sc. Vine Mihaljević iz Instituta Pilar. Nazočne na okruglom stolu pozdravio je ravnatelj Instituta Pilar prof. dr. sc. Vlado Šakić koji je zaželio dobrodošlicu prof. Nestiju, pozdravio sudionike te kratko predstavio djelovanje i projekte Instituta. 

Profesor Nesti je istaknuo kako se posebno zanimao za društveni kontekst religije, za kulturu te za povijest. Predavao je 30 godina sociologiju na Sveučilištu u Firenci, a posebice se posvetio znanstvenom istraživanju religije i njenim obilježjima te njenom individualnom i društvenom značenju. Provodio je istraživanja u Centru za društvene studije (Centro di Studi Sociali) u Pistoi koji je obilježavao katolički integralizam. Zatim je djelovao u Društvu talijanskih kršćanskih radnika (Associazioni Cristiane Lavoratori Italiani – ACLI) te je bio aktivan u međunarodnom časopisu Idoc (Information and Documentation on the Church (post-Council). Osim autorstva brojnih knjiga o odnosu pojedinca, društva i religije, utemeljio je znanstveni časopis za društvene znanosti u Firenci Religioni e società, Društvo za studij religijskog fenomena te International Summer School u dvorcu di Passignano u toskanskom Chantiju koja danas djeluje u San Gimignanu.
Nakon dugog znanstvenog iskustva u proučavanju religije i religijskih oblika, odnosa religije i sekularizacije, moderne i postmoderne, odnosa religije i suvremenog tehnološkog digitalnog svijeta, društvenih mreža profesor Nesti ističe kako uopće nije moguće smisleno govoriti o ljudskom životu bez religije, a da je drugo pitanje kako se ta religija imenuje.

Također provjeri

Mirela Crljen na konferenciji European Association of Research Managers and Administrators – EARMA; Odense, 23.-25. 4. 2024.

Mirela Crljen, stručna savjetnica u znanosti, sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji European Association of Research… Pročitaj više o Mirela Crljen na konferenciji European Association of Research Managers and Administrators – EARMA; Odense, 23.-25. 4. 2024.