Predavanje dr. sc. Tomasza Kamuselle na Institutu Ivo Pilar

Na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar 19. travnja 2017. održao je predavanje profesor moderne povijesti na uglednom škotskom sveučilištu St. Andrews Tomasz Kamusella. U predavanju naslovljenom Imagining the Nation: Ontological and Epistemic Objectivity, profesor Kamusella iznio je rezultate svojih novih istraživanja o povezanosti fenomena nacije i jezika, dakle o području u kojemu je i stekao međunarodnu znanstvenu reputaciju

   
 

Predavanje dr. sc. Tomasza Kamuselle na Institutu Ivo Pilar; Zagreb, 19. travnja 2017.

U predavanju je Tomasz Kamusella propitkivao u humanističkim znanostima široko prihvaćeni pojam o naciji kao ”zamišljenoj zajednici”, pokušavajući pojasniti o kojem točno obliku egzistencije govorimo kada govorimo o naciji kao o ”zamišljenoj zajednici”, pri čemu je ključnu ulogu dodijelio jeziku, odnosno funkciji njegovih kolektivnih (grupnih) govornih činova, koji generiraju i održavaju socijalnu realnost te doprinose tome da naciju od 19. stoljeća smatramo epistemološki objektivnom. 

Također provjeri

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“ održana je 25. ožujka 2024. u Multimedijalnoj… Pročitaj više o Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.