Izložba “Ljubav u Damasku” sirijskog umjetnika Eliasa Ayouba

Međunarodna izložba naziva “Ljubav u Damasku”, sirijskog umjetnika Eliasa Ayouba otvorena je 1. veljače 2017. u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Kustosi izložbe su Vesna Delić Gozze te Vinicije B. Lupis. Na otvorenju je bio i bivši ministar kulture, Zlatko Hasanbegović koji za mandata pomogao realizaciji projekta. – Iz medija

242427 s

Otvorenje izložba “Ljubav u Damasku” sirijskog umjetnika Eliasa Ayouba; Dubrovnik, 1. veljače 2017.

Kustos Vinicije Lupis kazao je kako je ovom izložbom želio obnoviti kulturne veze Sirije i Dubrovnika. Rekao je kako je “Eliasu umjetnost oružje koje potječe iz unutrašnjih emocija da se nadvlada nedaća u kojoj se živi”

Na izložbi je predstavljen slikarski opus umjetnika nastao u posljednje dvije godine. Riječ je o figurativnom slikarstvu koje se na trenutke odmiče prema apstrahiranju. U njemu se tematizira sadašnja situacija rata koji se odvija na području odakle potječe autor.

– Ljubav u Damasku u dvije inačice, okosnica su ovog likovnog ciklusa. Vanvremenska ljubav, koja ima autobiografski značaj, jer je mladi umjetnik pred par mjeseci zapečatio svoju ljubav – ženidbom u jednoj armenskoj apostolskoj crkvi u Damsku, potvrda su pobjede života nad smrti. Isto onako kako je Picasso bio opsjednut tradicionalnim slikarstvom, možemo reći da slikar Ayoub želi reinterpretacijom remek-djela povijesti slikarstva potvrditi važnost ovog trenutka, zapisao je Lupis u katalogu izložbe.

Kustosica izložbe ovako je opisala stvaralaštvo mladog umjetnika.

– Likovno stvaranje Eliasa Ayouba ponajprije je u službi figuracije kao kod njegova izravnoga stilskog prethodnika Marca Chagalla. Ayoubov kolorizam užarenog pigmenta stvara duhovno ozračje i u svjetovnoj motivici. Sirijski slikar sa prebivalištem u Rusiji nosi živo sjećanje svoje prošlosti. Slikarstvo ovoga rođenoga Damaščanina pokazuje množinu nasljeđa protkanog legendama i religijskom ikonografijom, kojom su bajkovitost i snolikost sastavni dijelovi, piše Delić Gozze.

Ayoub je rođen 1986. godine u Damasku gdje je 2009.godine diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti. Radio je (2012. – 2013.) kao predavač na Fakultetu likovnih umjetnosti u Damasku, a od 2014. Ayoub radi magisterij u Kursk State University (Rusija) te je na privremenom boravku u Moskvi.

242110

 

Iz medija

– Dubrovački vjesnik: Otvorenje izložbe “Ljubav u Damasku” sirijskog umjetnika Eliasa Ayouba u Dubrovniku, 30. siječnja 2017.

– Dubrovnikpress.hr: Otvorena izložba “Ljubav u Damasku” Eliasa Ayouba, 1. veljače 2017.

– Dubrovniknet.hr: FOTO: Izložba “Ljubav u Damasku” Eliasa Ayouba, 1. veljače 2017.

– Portaloko.hr: UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK Otvorena izložba Eliasa Ayouba ‘Ljubav u Damasku’ (FOTO), 1. veljače 2017.

– Dubrovački vjesnik: Međunarodna izložba “Ljubav u Damasku”, sirijskog umjetnika Eliasa Ayouba, 1. veljače 2017.

>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

 

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“