PROSLAVA 25. OBLJETNICE INSTITUTA IVO PILAR U VUKOVARU

Dana 26. studenoga 2016. godine navršilo se punih 25 godina od osnutka Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, tada pod nazivom Institut za primijenjena društvena istraživanja. Utemeljen na motu “istraživanjem do činjenica” te polazeći od premise da je “hrvatsko društvo neistraženo društvo”, Institut Pilar i njegovi znanstvenici i vanjski suradnici ispunili su mnoge činjenične i spoznajne praznine o Hrvatskoj i hrvatskome društvu

1 DSC00202 s 2 DSC00150 s 3 DSC00218 s
0 DSC00162 s
4 DSC00238 s 5 DSC00231 s

Proslava 25. obljetnice Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar; Vukovar, 25.-26. studenoga 2016. 

Kroz brojne projekte, znanstvene studije i istraživačke elaborate Institut je prikupio i velikim dijelom objavio bogato empirijsko, demografsko i dokumentarno gradivo te istražio i objasnio niz ključnih društvenih, demografskih, povijesnih, političkih, kulturoloških i drugih fenomena i paradigmi bez čijeg je poznavanja nemoguć ili značajno otežan sveobuhvatan uvid u složen i tegoban proces uspostave neovisne i demokratske hrvatske države te oblikovanja modernog hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta. To ne bi mogao bez velikog zalaganja svojih djelatnika: znanstvenika, stručnog osoblja i uprave, ali ni bez suradnje brojnih znanstvenika, znanstvenih i visokoobrazovnih institucija te prijatelja i podupiratelja iz različitih segmenata javnoga života i rada u Hrvatskoj i izvan nje.

Institut Pilar i Vukovar

Institut Pilar i Vukovar vežu brojne spone, ne samo profesionalne nego i ljudske. U trenutcima kada je Vukovar gorio, kada su njegovi branitelji i civili proživljavali najteže trenutke u svojoj povijesti, rađao se znanstveni institut koji je velik dio svojih znanstvenih potencijala i inicijativa posvetio i posvećuje istraživanjima vukovarske 1991. Stoga je bilo posve prirodno da su se djelatnici Instituta na 25. godišnjicu svojega “rođenja” uputili u Vukovar, da u njemu iskažu svoju zahvalnost, prije svega hrvatskim braniteljima, što imaju prigodu raditi i živjeti u miru i slobodi. Obilježavanje 25. godišnjice rada Instituta Pilar održavalo se pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, ali i uz ljubazno gostoprimstvo vukovarskih ustanova i institucija te brojnih pojedinaca koji su djelatnicima Instituta pristiglim iz Zagreba i područnih centara iskazali iskrenu dobrodošlicu.
Program proslave obljetnice

U sklopu dvodnevnoga programa djelatnici Instituta prvi dan položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i kod masovne grobnice na Ovčari, odajući na taj način poštovanje onima koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne i neovisne hrvatske države. U protokolarni posjet djelatnike Instituta primio je u Gradskoj vijećnici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a izaslanstvo Instituta predvođeno ravnateljem i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić sa suradnicima. U popodnevnom dijelu prvoga dana djelatnici Instituta posjetili su Područni centar Instituta u Vukovaru gdje su im gostoprimstvo, uz prigodno osvježenje, iskazali vukovarski kolege. Središnji program obilježavanja Dana Instituta održan je u kasnim popodnevnim satima u reprezentativnoj Mramornoj dvorani Gradskoga muzeja Vukovar, gdje su se uz djelatnike Instituta okupili brojni uzvanici i gosti. Pozdravne su riječi uputili voditelj Područnoga centra u Vukovaru dr. sc. Dražen Živić, ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ruža Marić, gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić, pročelnik za kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček. 25 godina rada Instituta Pilar predstavio je ravnatelj Instituta dr. sc. Vlado Šakić. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici glazbenih odjela OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar i Glazbene škole Franjo Kuhač iz Osijeka, koji su svojim dojmljivim nastupom oduševili nazočne. U znak zahvalnosti na dosadašnjoj suradnji Gradu Vukovaru, Vukovarsko-srijemskoj županiji, Gradskom muzeju Vukovar i Franjevačkom samostanu Vukovar uručene su prigodne zahvalnice i Medalja s likom dr. Ive Pilara. Svečana večera upriličena je na salašu Goldschmidtu nedaleko od Vukovara.

Drugoga dana boravka u Vukovaru djelatnici Instituta, u pratnji gvardijana fra Ivice Jagodića i fra Marijana Glamočaka, obišli su pastoralni centar sv. Bone, franjevačku crkvu sv. Filipa i Jakova, novoobnovljenu kriptu i veličanstvenu samostansku knjižnicu. Svojevrsni vrhunac boravka u Vukovaru bio je posjet Humanitarnoj udruzi Duga i Socijalnoj samoposluzi pri kojemu je voditeljici projekta skrbi o siromašnima u Vukovaru predana donacija u hrani i higijenskim potrepštinama u protuvrijednosti od 8.500,00 kuna koju su u humanitarnoj akciji prikupili djelatnici Instituta. Od voditeljice projekta djelatnici Instituta doznali su puno o potrebnima u Gradu Vukovaru, što je pokrenulo i novu akciju prikupljanja pomoći. U znak zahvalnosti Institutu je predana umjetnička slika jednog od korisnika programa, što je bio osobito emotivan trenutak. Boravak u Vukovaru djelatnici Instituta nastavili su panoramskom plovidbom Dunavom na Waterbusu Bajadera, uz prigodno vođenje gđe Zrinke Šesto i njezinoga supruga Zorana. Potom je slijedio posjet Muzeju vučedolske kulture, u svijetu jedinstvenom muzeju posvećenom samo jednoj prapovijesnoj kulturi, a nalazi se na samom arheološkom nalazištu. Uređenje i postav Muzeja svjetska su senzacija koju je u samo godinu dana posjetilo gotovo 90 tisuća zaljubljenika u arheologiju i povijest iz cijeloga svijeta. Kad se uredi cijeli Arheološki park Vučedol to će biti posebno mjesto i iznimna iskaznica Vukovara te pozivnica svima koji žele posjetili ovaj dio naše Domovine. Vukovar je doista mjesto prebogate povijesne i kulturne baštine – na puno načina “hrvatska kulturna metropola na Dunavu”. Posljednji dio programa obilježavanja Dana Instituta Pilar u Vukovaru bio je zajednički objed u restoranu Nada. Svi su bili složni u jednome: vidimo se u Vukovaru na 30. obljetnicu Instituta Pilar!

(D. Živić)

 

>>> Povijest Instituta Ivo Pilar

 

 

 

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“