Znanstveno-stručni skup ČOVJEK I SMRT, 14.-16. rujna 2016.

U želji da se odgovori izazovima suvremenoga doba i pridonese stvaranju nove “kulture dostojanstvenog umiranja i smrti”, u povodu 85. obljetnice djelovanja Udruge Posmrtna pripomoć održao se znanstveno-stručni skup ČOVJEK I SMRT. Skup je organiziran u suradnji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Udruge Posmrtna pripomoć, a održavao se od 14. do 16. rujna 2016. u Klovićevim dvorima, Jezuitski trg 4, Zagreb. – Pozivnica | Program

Poster s

Pozivnica i program za znanstveno-stručni skup ČOVJEK I SMRT; Zagreb, 14.-16. rujna 2016.

Činjenica vlastite smrtnosti jedna je od stvarnosti čije se tematiziranje danas izbjegava i potiskuje. Neovisno o tome što ćemo se svi susresti s tom stvarnošću, kao da želimo vjerovati da se tiče nekoga drugog, a ne nas samih ili naših bližnjih.

Smrt je istodobno jedna od najintrigantnijih tema svakom mislećem biću. Ona nije tek prestanak bioloških funkcija, nego je u susretu kulturoloških obilježja, znanstvenih spoznaja i osobnih uvjerenja puno više od toga. Način suočavanja s umiranjem i smrću, oblici žalovanja, rituali pokopa i sjećanja na umrle pokazuju koje značenje čovjek pridaje ne samo smrti, nego i dostojanstvu umrle osobe. Smrt postavlja važna pitanja, no odgovori je nadilaze i zapravo govore o životu – od njegovih bioloških odrednica pa do samoga smisla.

Kako bismo došli do što cjelovitijih odgovora o pitanjima života i smrti koje suvremeno doba istodobno i nudi i traži, nužan je i dijalog iz različitih perspektiva. To će se na ovome skupu nastojati postići interdisciplinarnim znanstvenim pristupom tematici koji uključuje biološke, antropološke, povijesne, psihologijske, sociološke, filozofske, teološke i ine spoznaje o fenomenu smrti.

Uz izlaganja na znanstveno-stručnom skupu pozivamo vas i na izložbu Put u vječnost posvećenu istoj temi.

>>> Pozivnica i program za znanstveno-stručni skup ČOVJEK I SMRT; Zagreb, 14.-16. rujna 2016.

Također provjeri

Poziv na predavanje: Sve je to prevara! – Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude? Zagreb, 20. 6. 2024.

U Institutu Pilar 20. lipnja 2024. (četvrtak) u 18 sati prof. Jan Willem van Prooijen… Pročitaj više o Poziv na predavanje: Sve je to prevara! – Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude? Zagreb, 20. 6. 2024.