Predstavljena knjiga „Don Ante Dračevac. Izabrane studije“

U Mjesnoj knjižnici Ston 22. travnja 2016., povodom Noći knjige održano je predstavljanje knjige o dugogodišnjem stonskom župniku “Don Ante Dračevac. Izabrane studije”. Knjigu su predstavili dr. sc. Vinicije Lupis, urednik knjige, dr. sc. Tomislav Šeparović, savjetnik u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, don Miljenko Babaić, stonski župnik, don Josip Barišić, bivši stonski župnik, i Joso Stepić, predsjednik Matice Hrvatske ogranak Ston. – Iz medija

DonDracevac

– Galerija slika: Mjesna knjižnica Ston: Izabrane studije don Ante Dračevca, 24. travnja 2016. 

Knjiga sadržava veliki broj radova iz bogatog opusa don A. Dračevca, dugogodišnjeg stonskog župnika (1948.-1976.), koje je za tisak odabrao i priredio Vinicije B. Lupis. Priređivač je odabrane članke i djela znalački rasporedio u nekoliko tematskih cjelina (arheologija, povijest umjetnosti, crkvena povijest, eseji, leksikografija). Don A. Dračevac se, uz pastoralni rad, posvetio opisivanju i očuvanju kulturne baštine hrvatskog juga, a tijekom svoje znanstvene karijere surađivao je s mnogim hrvatskim povjesničarima i arheolozima.

Predstavljanje knjige je otvorio predsjednik Matice hrvatske Ogranak Ston Joso Stepić zahvalivši se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u nastanku ove knjige, koja je još jedan vrijedan doprinos prošlosti Pelješca i dubrovačkog kraja općenito. O životnom i svećeničkom putu don A. Dračevca u teškim vremenima 2. svjetskog rata i poraća govorili su bivši i sadašnji stonski župnici, don Josip Barišić i don Miljenko Babaić. Brojnoj stonskoj publici knjigu su predstavili dr.sc. Tomislav Šeparović, savjetnik u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, i dr. sc. Vinicije B. Lupis, koji je na kraju svog opširnog izlaganja naglasio da se ovim djelom Ston, konačno nakon 40 godina, odužuje don Anti za sva kulturna i duhovna dobra koja je ostavio na radost stonskog puka.

– Dubrovački vjesnik, 24. travnja 2016.

 
Iz medija

– Dubrovački vjesnik: Predstavljena knjiga Izabrane studije don Ante Dračevca, 24. travnja 2016.

– Glas Grada: Predstavljanje knjige o stonskom župniku don Anti Dračevcu, 21. travnja 2016.

– Dubrovačka biskupija: Predstavljena knjiga “Don Ante Dračevac. Izabrane studije”, 25. travnja 2016.

– Mjesna knjižnica Ston: Izabrane studije don Ante Dračevca, 24. travnja 2016.

>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

 

Također provjeri

Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.

Dr. sc. Anja Wertag sudjelovala je od 22. do 24. ožujka 2024. na međunarodnoj konferenciji… Pročitaj više o Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.