Postavljanje armenskog hačkara u Dubrovniku

U Godini svetog Vlaha Dubrovnik je postao bogatiji za jedinstveni spomenik armenske umjetnosti, koji je novinarima predstavljen u klaustru dominikanskog samostana. Riječ je o kamenom križu, hačkaru, djelu armenskog umjetnika Artaka Hambardzumyana, koji je postavljen kao simbol povezanosti Dubrovnika i Armenije, zemlje u kojoj je živio parac sv. Vlaho. Kao inicijator događaja, u provedbi projekta sudjelovao je i dr. sc. Vinicije B. Lupis, voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Ivo Pilar. – Iz medija

hackar

– Galerija slika: Dubrovačka biskupija: Armenski hačkar stigao u dominikanski samostan u Dubrovniku, 22. travnja 2016.

Prvi hačkari u sadašnjem obliku nastali su tijekom 9. stoljeća nakon oslobođenja od arapske prevlasti. Vrhunac umjetnosti hačkara odnosi se na razdoblje od 12. do 14. stoljeća, a tradicija klesanja hačkara obnovljena je tijekom 16. i 17. stoljeća nakon mongolske vladavine, objasnio je novinarima dominikanac, akademik Stjepan Krasić, dodajući kako je povezanost Dubrovnika i Armenije duboka i kako je ovaj čin u 1700. obljetnici godine mučeništva sv. Vlaha, obnavljanje starih veza zemlje u kojoj je rođen i grada koji ga štuje stoljećima i to kroz vjeru, kulturu, prošlost i sadašnjost.

Denis Orlić predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, koje je financiralo izradu i postavljanje spomenika, kazao je kako je Godina sv. Vlaha baš pravi trenutak za oživljavanje veza između Grada i rodne zemlje našega parca koje traju još od 972. godine.

Spomenik je postavljen inicijativom Hrvatsko-armenskog društva kojim predsjeda armenka Naira Astjan, koja je kazala kako je pozicioniranje ovog spomenika u klaustru dominikanskog samostana posebna čast te je zahvalila svima koji su pomogli, a među njima je i Vinicije Lupis koji je također sudjelovao u provedbi ovog projekta.

Konferenciju je zaključio akademik Krasić, koji je kazao kako je uvjeren da bi i sveti Vlaho s ovim projektom suradnje i spomenikom bio jako zadovoljan.

– Dubrovniknet, 22. travnja 2016.

Ideja o dolasku armenskog kamen-križa u Dubrovnik nastala je prije nekoliko godina, a sve kako bi se što dostojnije obilježila 1700. obljetnica mučeništva dubrovačkog Parca. Sv. Vlaho je rođen u Armeniji i tu zapravo počinje povezanost Dubrovnika i Hrvatske s Armenijom. Povjesničar Krasić rekao je kako se želio ostaviti trajni spomenik koji bi podsjećao na ovu obljetnicu, ali i koji će simbolizirati kulturu, vjeru, prošlost i sadašnjost te povezanost ovih dviju zemalja i naroda. Upravo zato je izabran hačkar jer on najbolje simbolizira armensku kršćansku kulturu i vjeru, ali i sudbinu naroda koja je u mnogočemu slična sudbini hrvatskog naroda…

 
Iz medija

– Dubrovačka biskupija: Armenski hačkar stigao u dominikanski samostan u Dubrovniku, 22. travnja 2016.

– Misija SD: Kameni križ iz Armenije, domovine svetog Vlaha, stigao u Dubrovnik, 24. travnja 2016.

– IKA: Dubrovnik: Konferencija za medije povodom postavljanja spomenika armenskog hačkara, 23. travnja 2016.

– Glas Grada: Armenski hačkar stigao u Dubrovnik, 24. travnja 2016.

 – Dubrovniknet: Dominikanski samostan ima novi umjetnički spomenik simbol zajedništva Armenije i Dubrovnika, 22. travnja 2016

– Dominikanci.hr:  Armenski kameni križ – hačkar u Dubrovniku, 24. travnja 2016.


>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

 

Također provjeri

Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.

Portal Hrvatskog kulturnog vijeća 8. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr. sc. Sašom Mrduljašem pod… Pročitaj više o Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.