Otvorena izložba ARMENSKA ARHITEKTURA I GENOCID

“Armenska arhitektura i genocid” naziv je izložbe Njemačko-armenskog društva iz Kölna, otvorene u predvorju kina Visia u Dubrovniku u četvrtak, 4. veljače 2016. Na otvorenju su govorili: predsjednica Društva prijatelja Armenije Naira Asatryan, voditelj dubrovačke podružnice Instituta Ivo Pilar iz Zagreba dr. sc. Vinicije Lupis i nadbiskup Kegham Khatcherian iz Libanona. Otvorenju izložbe nazočio je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić

Arm arhitektura s

Galerija slika s otvorenja izložbe “Armenska arhitektura i genocid”; Dubrovnik, 4. veljače 2016.

Izložbu je otvorio Alfrand Bedros, potomak armenske zajednice iz Sebaste, koji je okupljenima pokazao prekrasna djela armenske kulture, među kojima je veliki broj crkava i samostana, koja su, nakon genocida na Armencima početkom prošlog stoljeća, oštećena, prenamijenjena ili sravnjena sa zemljom tako da od njih danas nema nikakvog traga osim fotografija iz prošlosti. Uz genocid ovaj kulturocid također je ostavio duboke tragove u armenskom narodu, koji i na ovaj način svoju kulturno-povijesnu baštinu želi sačuvati od zaborava te upoznati i druge s njezinom ljepotom i vrijednošću.

Na izložbi je, među ostalim gradovima, prikazana i Sebasta (Sivas), u kojem se stoljećima nalazio grob sv. Vlaha. Preko groba je kasnije napravljena ulica. U novije vrijeme mjesto groba je ipak označeno, iako ne postoje nikakvi natpisi. Nadgrobna ploča groba sv. Vlaha se čuva u muzeju, također bez adekvatnih oznaka o čemu je točno riječ.

Iz medija

– Dubrovačka biskupija: Otvorena izložba “Armenska arhitektura i genocid”; Dubrovnik, 4. veljače 2016.

 

>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

 

 

Također provjeri

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“ održana je 25. ožujka 2024. u Multimedijalnoj… Pročitaj više o Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.