Predstavljanje monografije BISTRA, 9. 4. 2015.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Općina Bistra organizirali su 9. travnja 2015. u Multimedijalnoj dvorani Instituta Ivo Pilar u Zagrebu predstavljanje monografije BISTRA. Na predstavljanju su sudjelovali prof. dr. sc. Vlado Šakić, Krešimir Gulić, dr. sc. Željko Holjevac, dr. sc. Vijoleta Herman Kaurić, Domagoj Sironić, prof. i dr. sc. Ljiljana Dobrovšak – Pozivnica | O monografiji

 23 00055 s  26 00058 s  21 00053 s
 25 00057 s

Predstavljanje monografije BISTRA; Zagreb, 9. travnja 2015.

– Pozivnica za predstavljanje monografije BISTRA; Zagreb, 9. travnja 2015.

BISTRA a
BISTRA b

 
O monografiji

Godine 2009. Općina Bistra proslavila je 800. obljetnicu prvog spomena imena Bistre u povijesnim dokumentima. Tadašnji ali i sadašnji načelnik Općine Krešimir Gulić povjerio je pisanje monografije o njoj znanstvenicima Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, a projekt je vodila dr. sc. Ljiljana Dobrovšak. Sredinom 2014. objavljena je u izdanju Općine Bistra i Krešimira Gulića monografija čiji je urednica bila dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, a uredničko vijeće činili su uz dr. sc. Ljiljanu Dobrovšak Darko Sever-Šeni, Domagoj Sironić i Vera Grgac. Recenzenti monografije bili su dr. sc. Vijoleta Herman Kaurić i dr. sc. Željko Holjevac. 

Tekstovi slijede povijesne događaje koji su se zbivali u bistranskom kraju. Nakon uvodne riječi načelnika Općine Krešimira Gulića slijedi poglavlje o Geografskim obilježjima i stanovništvu Bistre koji čine dva teksta: Ivo Turk i Aleksandar Lukić pišu o Geografskim obilježjima Općine Bistra, a Dražen Živić i Nenad Pokos o Stanovništvu i naseljenosti Općine Bistra. Potom slijedi prilog Povijest Bistre Ljiljane Dobrovšak i Domagoja Sironića. O vjerskoj povijesti pišu Hrvoje Petrić, Ljiljana Dobrovšak i Vera Grgac, a o školstvu Domagoj Sironić. O kulturnoj i povijesnoj baštini bistranskog kraja pišu Biserka Bilušić-Dumbović, Marina Bokulić i Nikolina Vrekalo, Anita Celinić, Klementina Batina, Josip Forjan, Domagoj Sironić, Agneza Szabo, Krasanka Majer i Petar Puhmajer. O bistranskom kraju, njegovim ljudima, znamenitim Bistranima, pjesnicima, likovnjacima i sportskom životu pišu Vera Grgac, Marijan Mikuljan i Domagoj Sironić. Na kraju Monografije posebno je poglavlje posvećeno suvremenoj povijesti Bistre, a njegovi su autori Ljiljana Dobrovšak i Darko Sever-Šeni. Monografija sadrži sažetke na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, imensko kazalo i životopise autora. Ima 463 stranice, grafički je urednik Nenad B. Kunštek, grafičku opremu i dizajn naslovnice potpisuje Tibor i partneri d.o.o., a tiskana je u Grafičkom zavodu Hrvatske.

Nakon prvog predstavljanja sredinom studenog 2014. godine u prostorijama Kulturnog centra Bistra u Poljanici Bistranskoj, Monografija se sada predstavlja u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u kojem je i ugledala svjetlo dana.

>>> Dr. sc. Ljiljana Dobrovšak

Također provjeri

Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.

Asistentica iz Područnog centra Varaždin – Maja Kućar, održala je na Festivalu znanosti predavanje pod… Pročitaj više o Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.