COST-ISCH Action IS1404


Institut društvenih znanosti Ivo Pilar sudjeluje u projektu Evolution of reading in the age of digitisation (E-READ) (COST-ISCH Action IS1404)

171820-33

Promjene u razvoju osnovnih vještina čitanja danas sve više zabrinjavaju, a pismenost je jedan od ključnih čimbenika u strategiji rasta EU-a (Europe 2020). Istraživanja pokazuju da količina vremena provedenog u čitanju tekstova duljeg formata opada, a zbog digitalizacije čitanje postaje isprekidano i rascjepkano. U međunarodnim procjenama čitanja (TIMSS / PIRLS [2006; 2011]; PISA [2009, 2012]) učenici iz Azije, Kanade i Oceanije nadmašuju europske učenike u nekoliko kriterija. U Europi, svaka peta osoba ne posjeduje adekvatne vještine čitanja. 

Mnogo je pretpostavki o kognitivnim implikacijama digitalizacije, a empirijski dokazi upućuju na to da sve veća zastupljenost čitanja tekstova sa zaslona uređaja negativno utječe na kognitivne i emocionalne aspekte čitanja.

Cilj je akcije poboljšati znanstveno razumijevanje implikacija digitalizacije kako bi se pojedincima, ali i društvu u cjelini, te različitim sektorima diljem Europe pomoglo da se na optimalan način suoče s učincima digitalizacije. Kombinirajući paradigme iz eksperimentalnih znanosti s perspektivama humanističkih znanosti, akcija će na temelju višedimenzionalnog, integrativnog modela čitanja nastojati razviti nove paradigme istraživanja i nove mjere za procjenu utjecaja digitalizacije na čitanje. Te mjere omogućit će znanstveno utemeljen razvoj znanja o čitanju s papira te čitanju s digitalnog ekrana, pružajući time smjernice osobama koje rade u praksi, političarima, nakladnicima i dizajnerima.

Projekt počinje u studenom 2014. godine i trajat će do studenog 2018. Financira ga organizacija COST (European Cooperation in Science and Technology). U projektu sudjeluju predstavnici 25 zemalja.

Znanstvenica Instituta Pilar dr. sc. Marina Kotrla Topić ( Marina.KotrlaTopic@pilar.hr) članica je upravnog odbora projekta i ujedno predstavnica Republike Hrvatske u projektu.

Više informacija:  http://www.cost.eu/domains_actions/isch/Actions/IS1404? 

Također provjeri

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić na prvom radnom sastanku projekta NOHA; Bruxelles, 1.-4. 3. 2024.

U razdoblju od 1.-4. ožujka 2024. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić u okviru projekta NOHA… Pročitaj više o Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić na prvom radnom sastanku projekta NOHA; Bruxelles, 1.-4. 3. 2024.