Predstavljanje knjige “Bogorodica Zaštitnica u Hrvata”, 9. 4. 2014.

U Dvorani Ivana Pavla II. Samostan sv. Klare u Dubrovniku je 9. travnja 2014. predstavljena knjiga profesora Jurja Batelje i magistre povijesti umjetnosti Petre Batelja “Bogorodica Zaštitnica u Hrvata. Teološki i povijesno-umjetnički pristup”. Knjigu su u sklopu 10. Dana kršćanske kulture predstavili dr. sc. Vincije Lupis, msgr. dr. Juraj Batelja i Petra Batelja, mag. povj. umjetnosti

Bogorodica naslovnica Kako su autori istaknuli u knjizi, izvorno umjetničko djelo ulazna su vrata za vjerničko iskustvo, o čemu svjedoče pedeset i tri pomno obrađena primjera slikarstva i kiparstva koji u vremenskom rasponu od srednjega vijeka do 20. stoljeća kvalitativno obuhvaćaju spektar djela od umjetničkoga obrta do vrhunskih ostvarenja domaćih majstora poput Petra Matteija ili Jurja Dalmatinca 

Knjiga “Bogorodica Zaštitnica u Hrvata. Teološki i povijesno-umjetnički pristup” daje velik doprinos poznavanju naše i ne samo ikonografije, slikarstva posvećenog Majci Božjoj, nego i pobožnosti koja je kroz ta djela izrečena i same teologije, mariologije koja se zrcali u tim lijepim slikama i u poruci da nas Marija štiti, da je ona naša zaštitnica.

Nakana ove knjige, prema riječima jednog od autora dr. Jurja Batelje, bila je na jednom mjestu sakupiti, i tako omogućiti upoznavanje tog divnog Božjeg nauka koji je opstao i sustao na hrvatskom tlu, zaštićen ne samo Marijinim plaštem, nego i njezinom vjerom i njezinom ljubavlju. Knjiga je ugledala svjetlo dana na dovršetku Godine vjere i želi oplemeniti čitatelja u umjetničkom doživljaju i navještaju, te okrijepiti u prvoj vjeri kojoj je Bogorodica neraskidiv dio.

 

>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

 

Također provjeri

Dr. sc. Ivan Hrstić i dr. sc. Dino Vukušić na konferenciji Heritage and New Horizons: Croatia and Croatians in a Global Context; Sydney, 8.-11. 2. 2024.

Dr. sc. Ivan Hrstić u suautorstvu s prof. Vesnom Drapac (University of Adelaide) održao je… Pročitaj više o Dr. sc. Ivan Hrstić i dr. sc. Dino Vukušić na konferenciji Heritage and New Horizons: Croatia and Croatians in a Global Context; Sydney, 8.-11. 2. 2024.