Institut Ivo Pilar u FP7 projektu Mjerenje dobrobiti mladih – MYWEB

Projekt Mjerenje dobrobiti mladih – Measuring Youth Well-Being, MYWEB – predstavlja studiju izvedivosti provedbe Europskoga longitudinalnog istraživanja djece i mladih (European Longitudinal Study for Children and Young People, ELSCYP) koje bi omogućilo zahvaćanje cjelokupnog procesa odrastanja, po mogućnosti od rođenja do kraja djetetova školovanja – uključujući aspekte vezane uz tranzicije povezane sa zaposlenjem i roditeljstvom

– Web stranica projekta MYWEB: www.fp7-myweb.eu

Projekt MYWEB financiran je u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj Europske komisije (FP7), u sklopu teme Prema Europskom longitudinalnom anketnom istraživanju djece i mladih (Towards a European longitudinal childhood and youth survey) – kroz poziv u okviru društveno-ekonomskih i humanističkih tema 2013. godine. Projekt počinje u ožujku 2014. godine i traje 30 mjeseci. Koordinacijska je ustanova MYWEB-a Sveučilište Manchester Metropolitan (Manchester Metropolitan University, UK), a glavni koordinator prof. dr. sc. Gary Pollock. U projekt je uključeno 13 institucija iz 11 europskih zemalja. Pet institucija, među njima i Institut Ivo Pilar, ima ulogu izvršnog partnera. Institut vodi 7. radni paket (WP7 Pilot-anketna istraživanja). 

O istraživanju

Malo je komparativnih europskih istraživanja o najboljim javnim politikama i pristupima djelotvornog promicanja dobrobiti djece i mladih iako je vrlo važno da zdravi emocionalni, fizički i psihološki životni stilovi počnu od najranije dobi. Budući da su takva istraživanja o skrbi, obrazovanju, slobodnom vremenu te dobrobiti djece i mladih povezana sa značajnim metodološkim izazovima, u projektu MYWEB će se istražiti izvedivost provedbe longitudinalnog anketnog istraživanja djece i mladih.

Ključne su sastavnice projekta MYWEB:

– pregled suvremenih i relevantnih javnih politika
– pregled metoda prikupljanja podataka,
– osmišljavanje mogućnosti za Europsko longitudinalno istraživanje djece i mladih (ELSCYP) i
– vrednovanje tih mogućnosti u pogledu tehničke, političke i financijske izvedivosti.

U okviru Projekta u šest zemalja će se provesti sveobuhvatno pilot-anketno istraživanje, a prikupljeni empirijski podaci o iskustvima s terena koristit će se kao izravni empirijski dokazi o izvedivosti ELSCYP-a.

Kroz Projekt će se uvažiti i interesi različitih dionika, uključujući odgovorne za javne politike na europskoj razini, razini zemalja članica te na regionalnoj razini, kako bi ishodi Projekta uzeli u obzir najširi raspon stručnjaka odgovornih za javne politike. U njega će osim toga biti uključena djeca i mladi kako bi pridonijeli operacionalizaciji koncepta dobrobiti te razumijevanju najboljih načina provedbe ELSCYP-a.

Glavni rezultat ili ishod projekta bit će identifikacija najprimjernijeg načina provedbe ELSCYP-a. Važni ishodi projekta bit će i rezultati pilot-istraživanja radi utvrđivanja izvedivosti najprimjernije opcije.

Partneri projekta

Partneri u projektu MYWEB:

1. Manchester Metropolitan University, Manchester, United Kingdom
2. Universität Bremen, Germany
3. Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, Spain
4. Institute of Social Sciences Ivo Pilar, Zagreb, Croatia
5. Debreceni Egyetem, Debrecen, Hungary
6. Daugavpils Universitate, Daugavpils, Latvia
7. Panteion University of Social and Political Sciences, Athens, Greece
8. Tallinn University, Tallinn, Estonia
9. University of SS Cyril and Methodius Centre for Research and Studies in Sociology, Trnava, Slovakia
10. Centro Investigação e Estudos de Sociologia, Lisbon, Portugal
11. Caucasus Research Resource Centre, Tbilisi, Georgia
12. The Institute for Social and Economic Research at the University of Essex, Essex, United Kingdom
13. The University of Cambridge; Cambridge, United Kingdom.

Informacije o projektu

Na Vaša pitanja rado će odgovoriti i voditeljica hrvatskog istraživačkog tima projekta MYWEB te voditeljica 7. radnog paketa prof. dr. sc. Renata Franc, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, Renata.Franc@pilar.hr 

− Web stranice projekta: http://fp7-myweb.eu | http://fp7-myweb.eu/hrvatska.html
Rezultati MYWEB projekta predstavljeni Europskoj komisiji, 27. 6. 2016.
Završna konferencija MYWEB projekta; Barcelona, 21. 7. 2016.
Dr. sc. Renata Franc na ESOF simpoziju DOBROBIT DJECE…, 27. 7. 2016.

Također provjeri

Projekt TEEN-WELL – Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima predstavljen na 24. Danima psihologije u Zadru, 23.-25. 5. 2024.

Suradnica projekta TEEN-WELL Marija Džida predstavila je na 24. Danima psihologije u Zadru 23.-25. 5.… Pročitaj više o Projekt TEEN-WELL – Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima predstavljen na 24. Danima psihologije u Zadru, 23.-25. 5. 2024.