BAŠTINSKE TEME BOKE KOTORSKE Vinicija B. Lupisa


K
njiga višeg znanstvenog suradnika Instituta Ivo Pilar dr. sc. Vinicija B. Lupisa “Baštinske teme Boke kotorske” predstavljena je 22. srpnja 2013. godine u crkvi na svetištu Gospe od Škrpjela

  

Fotogalerija: Predstavljanje knjige Vinicija B. Lupisa “Baštinske teme Boke kotorske”, 22. srpnja 2013.

“Baštinske teme Boke kotorske” kapitalno su djelo koje obrađuje dvaesetogodišnje Lupisovo istraživanje kulturne baštine Crne Gore, posebno Hrvatske kulturne baštine. Knjiga je riznica povjesti, povjesti arheologije, povjesti književnosti i zbirke eseja. Recezenti knjige su eminenti stručnjaci dekan likovne akademije u Splitu dr. sc. Branko Matulić i dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek.
“Nadam se da će ova knjiga pružiti jedan pun pregled kulturne baštine Hrvatskog naroda u Boki kotorskoj. Razdoblje koje obuhvaća ovo djelo je od ranog srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća. Ovitak na knjizi je znakovit to je “Gospa koja plače” autorice Romane Milutin Fabris i “Sanjam kako Boka tone” autora Željka Brguljana, djela koja se nalaze u galeriji Gospe od Škrpjela. Dugogodišnji znastveni rad urodio je velikom sintezom i ovo kapitalno djelo je ugledalo svjetlo dana. Ova je knjiga prilog poštovanju nacionalne baštinske cjelovitosti i sagledavanju Boke kotorske kao integralnoga hrvatskog kulturnog i duhovnog prostora koji se sada nalazi izvan političkih granica Republike Hrvatske, poštujući pritom političke i povijesne stvarnosti suvremenih europskih standarda – zaključio je autor Vinicije B. Lupis.
Recezent dr. sc. Branko Matulić predstavljajući knjigu kazao je “u knjizi Baštinske teme Boke kotorske 11 različitim se tematskim cjelinama, istančanim stilom i dojmljivom znanstvenom erudicijom, prezentiraju probrani samostalni znanstveni članci, studije, osvrti i eseji povijesnog, povijesno-umjetničkog, relikviološkog, martirološkog i književnog karaktera, koji međusobno konvergiraju u interdisciplinarnu kulturološku studiju kojoj je zadaća ne tek zahvaćati nego i bistriti u dubokom i neiscrpnom, ali i dobrano zatravljenom bazenu hrvatskoga povijesnog i kulturnog naslijeđa Boke kotorske…”
Autor Vinicije B. Lupis, poput pravog bašćinca, jasnim stilom i znanstveno utemeljenim i nepobitnim činjenicama, ali ne bez duše i osjećaja, jer “rasutu bašćinu” ne skuplja da bi sebi nešto ušićario, nego da bi obilato i drugima davao, otvara niz tema koje su na izgled unaprijed bile osuđene na zaborav. Upravo je zaborav jedna od bolnih činjenica koja se proteže na otkrivanje, čuvanje i tumačenje tema vezanih uz naš nacionalni povijesno-kulturološki okvir izvan državnih teritorija Republike Hrvatske. Vinicije B. Lupiš ne zaboravlja, štoviše, vrlo dobro pamti i zna “što je bilo i kako je bilo”, i ne ustručava se to reći.
“Važno je da mi svi ovdje okupljeni dijelimo isti onaj duhovni prostor onaj prevažni duhovni dio našeg bića kojeg dijelimo sa svevišnjim, i ta sila je koja nas je sve zajedno večeras dovela ovdje a i to je sila koju svi zajedno djelimo koja je našeg autora natjerala da napravi ovakvo djelo. Ovaj duhovni prostor potire bilo koji zemljopisni nacrt bilo kakvi topus i toj je ono što nas je dovelo ovde na ovo simboličko mjesto koje je prožeto povješću umjetnošću kuturom tradicijom vjerom a nadasve čuvanjem tog duhovnog prostora” kazao je dr. sc. Branko Matulić
“Knjiga Baštinske teme Boke kotorske izašla je iz tiska “Gospa od Škrpjela”, nakladnik Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” 436 strana, temama iz Bokeljske kulturne baštine 160 priloga slika fotografija. O manjim mjestima Boke kotorske se manje piše i zna tako da posebna vrijednost ove knjige što je autor značajni dio posvetio Lepetanima, Gornjoj i Donjoj Lastvi, Tivtu, ne zaobilazi Perast i Kotor ali posebno je značajno što su neke teme po prvi puta obrađene opisane i prezentirane široj javnosti”,  kazao je peraški župnik don Srećko Majić.
U muzičkom djelu nastupila je na vilončelu Ana Dulović iz Risna.

Iz medija: Radio Dux, 23. srpnja 2013.

>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

 

 

Također provjeri

Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.

Portal Hrvatskog kulturnog vijeća 8. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr. sc. Sašom Mrduljašem pod… Pročitaj više o Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.