Obilježen spomen-dan žrtvama komunističkog terora u Vukovaru

U organizaciji Franjevačkog samostana u Vukovaru, Ogranka Matice hrvatske Vukovar, Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru i Udruge Nijemaca i Austrijanaca grada Vukovara, 12. travnja 2012. godine održan je Spomen-dan žrtvama komunističkog terora u Vukovaru (12. travnja 1945.)
 

sam_3947_s sam_3966_s

Na taj dan prije 67 godina, u popodnevnim satima, bez borbe, u Vukovar su probojem Srijemskog fronta ušle postrojbe Jugoslavenske armije, a s njima i politički i represivni organi nove vlasti. Već prvih dana po dolasku Jugoslavenske armije i OZNE u Vukovar, prema unaprijed izrađenim popisima, iz svojih je domova odvedeno i bez ikakvoga procesa i ispitivanja likvidirano 119 Vukovaraca. Narednih tjedana toj su se brojci pridružili i drugi, uglavnom Hrvati i Nijemci, koji su sa suđenjem ili bez njega, bili likvidirani ili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne uz oduzimanje imovine i svih građanskih prava. Mnogi su Vukovarci stradali na Križnom putu ili u ratnim operacijama, od Hrvatske, preko BiH do istočnoga bojišta. Prema do sada obavljenim istraživanjima, dostupnim dokumentima i naročito svjedočanstvima, postoje vrlo jasne indicije o postojanju najmanje 7 masovnih grobnica u Vukovaru i njegovoj neposrednoj okolici u kojima se nalaze žrtve komunističkog terora iz travnja 1945. godine.

Obilježavanje Spomen-dana počelo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen-križa ispred crkve sv. Filipa i Jakova. Molitvu je predvodio biskup varaždinski, mons. Josip Mrzljak, rođeni Vukovarac, čiji je otac odveden i također ubijen odmah po ulasku Jugoslavenske armije u grad. Biskup Mrzljak je predvodio i svečanu spomen-misu u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Drugi dio obilježavanja održan je u dupko ispunjenoj dvorani sv. Bone Pastoralnog centra, gdje su o važnosti pronalaženja i dostojnog obilježavanja mjesta stradanja i grobišta sa žrtvama komunističkog terora, o karakteru represivnog komunističkog sustava te o nekim novim činjenicama o stradanjima Vukovaraca u poraću Drugoga svjetskog rata, govorili mr. sc. Ivica Šola, Mirko Kovačić i dr. sc. Dražen Živić. Programu u Pastoralnom centru nazočili su i biskup Josip Mrzljak, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić sa suradnicima, gvardijan vukovarski fra Gordan Propadalo…

D. Živić

                    spomendan2012

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

 

 

 

Također provjeri

Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.

Asistentica iz Područnog centra Varaždin – Maja Kućar, održala je na Festivalu znanosti predavanje pod… Pročitaj više o Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.