Predstavljena knjiga SLAVONIJA I SRIJEM 1777./1778.

U organizaciji Područnoga centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Vukovara, Ogranka Matice hrvatske Vukovar i Franjevačkog samostana u Vukovaru, u Pastoralnom centru sv. Bone održana je 29. ožujka promocija knjige Slavonija i Srijem 1777./1778. Riječ je o prvom prijevodu na hrvatski jezik putopisa Friedricha Wilhelma von Taubea koji je izvorno na njemačkom jeziku objavljen pod naslovom Povijesni i zemljopisni opis Kraljevine Slavonije i Vojvodstva Srijema, u Leipzigu 1777./1778. godine
 

sam_3933 sam_3936

Putopis je izvanredno i dragocjeno svjedočanstvo i prikaz društvenih, naseljskih, gospodarskih i demografskih prilika slavonskog i srijemskog područja u drugoj polovici 18. stoljeća. On pokazuje da Slavonija i Srijem u tom razdoblju nisu bili na margini europskih političkih procesa i odnosa, ali da su u društvenom i gospodarskom smislu znatno zaostajali za drugim krajevima Habsburškoga Carstva.

Von Taubeovo djelo preveo je i za tisak priredio dr. sc. Stjepan Sršan. Objavljeno je u izdanju Državnog arhiva u Osijeku. Knjigu su u Pastoralnom centru predstavili prof. dr. sc. Dražen Živić, Petar Elez, prof. i dr. sc. Stjepan Sršan.

D. Živić

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

Također provjeri

Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.

Asistentica iz Područnog centra Varaždin – Maja Kućar, održala je na Festivalu znanosti predavanje pod… Pročitaj više o Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.