5. tribina u Vukovaru: Selo i ravnomjerni razvoj Hrvatske

“Selo i ravnomjerni razvoj Hrvatske” bila je posljednja tema tribine koja se u ciklusu “Dva desetljeća istraživanja Instituta Pilar” održala 20. travnja 2012. u Područnom centru Instituta Pilar u Vukovaru i kojom je službeno završeno obilježavanje dvadeset godina od osnutka Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i pete godišnjice osnutka i rada Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru

sam_3977s sam_3979s

Razvitak sela – utopija ili opcija?

O navedenoj temi nadahnuto su govorile prof. dr. sc. Maja Štambuk i Anita Bušljeta, prof. U svojemu uvodnom razmatranju istaknule su važnost razvoja i bavljenja sociologijom sela i ruralnom sociologijom, kao nezaobilaznim dijelovima opće sociologije. Ruralna sociologije treba osvijestiti i približiti važnost i probleme ruralnog i seoskog stanovništva, kako bismo na najbolji način razumjeli važnost ravnomjernog razvoja, jer – prema riječima dr. Štambuk – nema razvijene Hrvatske bez razvijenog sela i cjelokupnog ruralnog prostora. Nažalost, sve je manje sustavnoga znanstvenoga interesa za selom i ruralnim prostorima, što za posljedicu ima i manjak strategija razvoja tih prostora i naselja. A selo karakterizira složeni društveni i gospodarski sustav, koji je dijelom posljedica njegove perifernosti u odnosu na gradove, a dijelom zakašnjele modernizacije. Dr. Štambuk je posebno naglasila da bi gradovi, bez obzira bili oni veliki, srednji ili mali, morali biti podrška razvitku ruralnog prostora koji ih okružuje. Prof. Bušljeta je posebno naglasila potrebu korištenja tradicijskih znanja ruralnoga prostora, pa čak i njihove svojevrsne “komercijalizacije” u svrhu održivog i obzirnog razvoja.

“Je li razvitak sela utopija ili opcija?” – pitanje je koje su na kraju svojih uvodnih riječi problemski postavile dr. Štambuk i prof. Bušljeta. U nastavku tribine uslijedila je zanimljiva rasprava, u kojoj su sudjelovali i predstavnici vukovarskog veleučilišta i općina s područja Vukovarsko-srijemske županije.

D. Živić

Pozivnica za tribinu “Selo i ravnomjerni razvitak Hrvatske”

                    5tribina_vu

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

Također provjeri

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“ održana je 25. ožujka 2024. u Multimedijalnoj… Pročitaj više o Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.