Predstavljena knjiga POLJSKI USTANAK 1863. I DUBROVNIK

Knjiga autora Piotra Żureka i Vinicija B. Lupisa POLJSKI USTANAK 1863. I DUBROVNIK predstavljena je 29. ožujka 2012. u Dvorani čitaonice Državnog arhiva u Palači Sponza/Divona u Dubrovniku. Knjigu su predstavili njegova ekscelencija veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj Nj. E. Wiesław Tarka, Aleksandra Kucy i Vinicije B. Lupis

poljski_ustanak

>>> Fotogalerija: Predstavljanje knjige “Poljski ustanak 1863. i Dubrovnik” / Fotografije: Željko Tutnjević

Područni centar Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Veleposlanstvo Republike Poljske predstavili su u Dvorani čitaonice Državnog arhiva u Palači Sponza/Divona u Dubrovniku knjigu Piotra Żureka i Vinicija B. Lupisa – Poljski ustanak 1863. i Dubrovnik. Knjigu su predstavili Nj. E. Wiesłav Tarka veleposlanik Republike Poljske, Aleksandra Kucy i autor knjige Vinicije B. Lupis, a skup je pozdravio ravnatelj Državnog arhiva Ivo Venier. Promociji je nazočila i državna podtajnica u Ministarstvu kulture Republike Poljske Małgorzata Omilanowska.

Knjiga je tiskana u izdanju Veleposlanstva Republike Poljske, nastavljajući gotovo jedno desetljeće dugu tradiciju objavljivanja dubrovačkih tema. Ovo je dosada četvrti naslov u izdanju Veleposlanstva Republike Poljske koji obrađuje značajnu povijesnu godinu 1863. –  posljednji poljski ustanak i njegovu odraz u dubrovačkom onodobnom društvu. Zainteresiranost dubrovačke sredine za poljsku borbu i slobodu proizilazi iz same paradigme – devize LIBERTAS, koja je obilježila stoljetni život malene Dubrovačke Republike. LIBERTAS Poljske, bio je i LIBERTAS Dubrovnika i hrvatskog naroda koji su se od XIX. stoljeća i do početka XX. stoljeća nalazili u sastavu Austro – Ugarske Monarhije.

Ova knjiga predstavlja brošuru pravnika s otoka Korčule  – Vicka Dračevca o poljskom ustanku iz 1914. godine, popraćenu sa suvremenim znanstvenim aparatom koji nam prezentira živi interes Dubrovčana početkom XX. stoljeća  za poljsku kulturu i povijest. Dvoje hrvatskih i poljskih povjesničara obradili su tematiku poljskog ustanka i njegov odraz na zbilju hrvatskog i poljskog naroda koji su se tada nalazili podjeljeni pod stranom dominacijom.

>>> Dubrovački vjesnik, 20. ožujka 2012.

                poljska_dubrovnik

 

 

 

 

Pozivnica za predstavljanje knjige Piotra Żureka i Vinicija B. Lupisa POLJSKI USTANAK 1863. I DUBROVNIK

>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

 

 

 

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“