4. tribina u Vukovaru: dr. sc. Saša Poljanec Borić i dr. sc. Drago Čengić

U prostorijama Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru održana je 16. ožujka 2012. godine 4. tribina iz ciklusa: “Dvadeset godina istraživanja Instituta Pilar”. Na tribini su, uz nazočnost predstavnika institucija i ustanova Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička, Državnog arhiva u Vukovaru, FINE – Vukovar, Luke Vukovar, Općine Nijemci, i dr., uvodno govorili dr. sc. Drago Čengić o temi: “Poduzeća, kriza i država” te dr. sc. Saša Poljanec Borić o temi: “Prostor, lokalni razvoj i demokracija (problem lokalne jurisdikcije u uvjetima globalizacije)”

4.tribina_vu1 4.tribina_vu2

Poduzeća, kriza i država

Dr. Čengić je, među ostalim, na temelju provedenog empirijskoga istraživanja, govorio u načinima kako su se poduzeća nosila sa krizom u kojoj se nalazimo, koje su strategije koristile u prevladavanju kriznih situacija te kakve su pouke izvučene iz ponašanja u kriznim situacijama. Dr. Čengić je posebno naglasio pitanje promjene paradigme rukovođenja poduzećima u krizi kao i osmišljavanja i primjene strategije tržišnog opstanka. >>> Centar za istraživanje poduzetništva Instituta Ivo Pilar

Prostor, lokalni razvoj i demokracija

Dr. Poljanec Borić je naglasak u svojemu izlaganju stavila na neophodnost što bržeg uklanjanja razvojnih debalansa između kontinentalnog i primorskog dijela Hrvatske, što se, među ostalim, moće postići strukturno i regionalno kvalitetnijim povlaćenjem sredstava iz fondova Europske unije, ali i supstitucijom uvoza, za koji dr. Poljanec Borić drži da predstavlja temelj budućeg razvoja Hrvatske, napose njezinog kontinentalnog dijela. >>> Centar za istraživanje demokracije, dobru upravu i lokalni razvoj Instituta Ivo Pilar

U gotovo dvosatnoj raspravi koja je uslijedila potaknut je niz pitanja iz domene razvoja, stabilizacije poslovanja, turizma, europskih fondova, kao i spremnosti lokalne i regionalne samoupravo da kvalitetno odgovore na razvojne izazove koji im predstoje.
 

                      pc_vu_4tr

– Pozivnica za 4. tribinu u Područnom centru Vukovar, 16. ožujka 2012.

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

 

 

 

 

Također provjeri

Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak organizirao je predstavljanje… Pročitaj više o Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.