Studija inovacijskih potreba u zemljama WBC-a

Krajem 2011. godine Institut Ivo Pilar je u suradnji sa svojim partnerima kao voditelj zadatka izradio Studiju inovacijskih potreba u zemljama WBC-a. Studija predstavlja komparaciju inovacijskih kapaciteta WBC-a kako bi se istražilo mogućnosti regionalne inovacijske suradnje

wbc2011

Institut Ivo Pilar sudjeluje u FP7 projektu  WBC-INCO.NET  koji je započela Europska komisija u veljači 2008. godine radi poticanja znanstvenoistraživačke suradnje zemalja Zapadnog Balkana, zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji i same Europske unije. Dosad je Institut bio voditelj dva zadatka i izradio dvije studije – o preprekama istraživačke suradnje te o inovacijskim kapacitetima zemalja WBC-a
http://www.wbc-inco.net/object/news/list

WBC-INCO.NET konzorcij  je koji okuplja 26 partnera iz 16 zemalja.  Među partnerima su ministarstva znanosti i tehnologije Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i  Srbije te Austrije, Bugarske, Njemačke, Grčke, Slovenije i Turske.

WBC-INCO.NET podupire i unutarregionalni dijalog te razmjenu informacija s nekoliko uprava Europske komisije te ostalim međunarodnim  institucijama kao što su UNESCO i Svjetska banka.

Institut Ivo Pilar sudjeluje u nekoliko radnih paketa među kojima je najznačajnija njegova uloga koordinatora na utvrđivanju istraživačkih prioriteta unutar Hrvatske u pet područja:  zdravlje, informacijske i telekomunikacijske tehnologije, poljoprivreda, transport i okoliš. Cilj je utvrditi zajedničke prioritete istraživanja na regionalnoj razini.

Prepreke istraživačkoj suradnji

Institut je bio voditelj zadatka Analiza prepreka istraživačkoj suradnj WBC zemalja i EU-a, s naglaskom na  FP7, te je napravljena kompleksna studija o barijerama suradnje među kojima se ističu pomanjkanje upravljačkih  kapaciteta istraživača za sudjelovanje u FP7 projektima i administrativne procedure Europske komisije za prijavu i praćenje projekta.

– Studija: Barriers in research cooperation of WBC countries (pdf – 1,7 mb)

Usporedba Inovacijskih kapaciteta

Godine 2011. Institut je u suradnji sa svojim partnerima kao voditelj zadatka izradio Studiju inovacijskih potreba u zemljama WBC-a. Studija predstavlja komparaciju inovacijskih kapaciteta WBC-a kako bi se istražilo mogućnosti regionalne inovacijske suradnje. Utvrđeno je da se zemlje WBC-a značajno razlikuju ukupnom razvijenošću, inovacijskim kapacitetom kao i učinkovitošću nacionalnih inovacijskih sustava te upravljačkom sposobnošću unapređivanja inovacijskih kompetencija.

– Studija: Comparative analysis of the innovation capacity in the WBC with particular focus on joint cooperation needs (pdf – 3,4 mb)

>>> Kontakt: dr. sc. Jadranka Švarc: jadranka.svarc@pilar.hr

Također provjeri

ELABORAT: Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Zaboravljena baština

U Biblioteci Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar ELABORATI objavljeno je Izvješće 2020.-2023. Ljiljane Dobrovšak i… Pročitaj više o ELABORAT: Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Zaboravljena baština