Predstavljena Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi

Na Novembarskim danima kulture Centra za kulturu Tivat 3. studenog 2011. predstavljena je u Narodnoj biblioteci u Tivtu Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi (1410. – 2010.). Predstavljači Spomenice bili su autori dr. Vinicije Lupis, voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Ivo Pilar iz Zagreba, književnik Đuro Vidmarović iz Zagreba i novinar Siniša Luković iz Tivta 
 

dani_kulture pozivnica

O Spomenici i obljetnici

Uvodno slovo dao je kotorski biskup Ilija Janjić u kojem je odao priznanje župnoj zajednici u Donjoj Lastvi čijim je marom objavljeno to iznimno važno djelo kako za lokalnu, tako i za nacionalnu povijest. Predstavljači su u kraćim predavanjima saželi sadržaj svojih priloga i osvrnuli se na tijek nastajanja Spomenice, kao i na njezino značenje u okviru povijesti bokeljskih Hrvata, Crne Gore i Hrvatske.

20298

Audiozapisi s predstavljanja: biskup Ilija Janjić; književnik dr. Đuro Vidmarović;  urednik dr. Vinicije Lupis; novinar Siniša Luković

Fotogalerije: Radio Dux; Kotorska biskupija; Hrvatska građanska inicijativa 

Izlaganje dr. sc. Vinicija Lupisa

Naročiti dojam ostavilo je izlaganje dr. Vinicija Lupisa koji je u Gornjoj Lastvi, odnosno u tamošnjoj crkvi BDM, proučivši njezin inventar, riznicu i arhivsku građu, došao do spoznaja i ocjena koje nadilaze okvire jedne male župne zajednice. Između ostaloga, komparativnom analizom oltarne pale dokazao je njezino autorstvo Gaspara Dizijanija, značajnog mletačkog slikara XVIII. stoljeća. Važno otkriće dr. Lupisa je slika Nika Nardellija “Sveti Vlaho”, koja se nalazi u prezbiteriju crkve. Nardelli je bio kraljevski namjesnik u Dalmaciji, jedini na takvom položaju kao civil, odličan kao slikar amater a naročito zaslužan za hrvatsku kulturu i likovnu umjetnost s kraja XVIII. i početka XIX. stoljeća kao pokrovitelj i sponzor Celestina Medovića i Vlaha Bukovca. Dr. Lupis smjestio je datiranje ophodnog raspela u XVI. stoljeće, a spomenuo je i pronalazak bizantske kovanice iz XII. stoljeća kao i zavjetne medalje iskovane u spomen čuvenog podviga braće Ivanović.

Prof. Vidmarović prvi je u Hrvatskoj uočio toponimiju, oronimiju i hidronimiju poluotoka Vrmca koje su upućivale na predkršćansku sakralnu situaciju hrvatskih doseljenika u prvim stoljećima u ove krajeve. Sveučilišna profesorica dr. Sanja Vulić, poznata hrvatska dijalektologinja, objavila je rezultate svojih terenskih socio-lingvističkih istraživanja među govornicima Donje Lastve. Uspjela je detektirati, u rudimentima, najstarije slojeve očuvanog hrvatskog subdijalekta ovoga kraja.

Novinar Siniša Luković objavio je kronologiju događanja vezanih uz svečano obilježavanje 600. obljetnice kojoj je bila posvećena cijela 2010. godina u Lastvi. Njegov je prilog vrlo važan za suvremenu povijest ove župe. Kako je istakao u predavanju, i osobno je doživio značajne promjene u svom odnosu prema Crkvi, doživjevši ju kao živu i stvaralačku zajednicu.

U sklopu predstavljanja knjige priređena je izložba fotografija posvećenih gornjolastovskoj crkvi i prošlogodišnjoj proslavi autora Antona Markovića. Nakladnik tog izdanja je Naklada Bošković a sunakladnici su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – područni centar Dubrovnik i župni ured Sveti Roko iz Donje Lastve. To događanje pratio je zadovoljavajući odaziv publike, koja je ispunila dvoranu knjižnice Centra za kulturu Tivat. (IKA)

Predstavljanje u medijima

– IKA: Predstavljena “Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi (1410. – 2010.)”
– RADIO DUX: Promovirana knjiga Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi (1410. – 2010.): Audiozapisi: biskup Ilija Janjić; književnik dr. Đuro Vidmarović;  urednik dr. Vinicije Lupis; novinar Siniša Luković / Fotozapis: Radio Dux
– KOTORSKA BISKUPIJA: Predstavljena “Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi (1410. – 2010.)”
– HRVATSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA: Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi (1410. – 2010.)

>>> SPOMENICA 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi (1410.-2010.)

>>> PODRUČNI CENTAR INSTITUTA IVO PILAR DUBROVNIK

Također provjeri

Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.

Asistentica iz Područnog centra Varaždin – Maja Kućar, održala je na Festivalu znanosti predavanje pod… Pročitaj više o Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.