Predstavljena knjiga I. Jurića PODRIJETLO HRVATA

Nova knjiga prof. dr. sc. Ivana Jurića Podrijetlo Hrvata – genetički dokazi autohtonosti objavljena u sunakladništvu Nove stvarnosti i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar predstavljena je 18. listopada 2011. u Novinarskom domu u Zagrebu. – Iz medija
 

ph_1 ph_2

 

Pozivnica / Ovitak knjige / Impresum / Sadržaj / Uvod / Napomena autora / O autoru / Iz recenzija


Hina, 18. listopada 2011.

O knjizi su govorili genetičar Ino Čurik, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, a u ime nakladnika ravnatelji Instituta Ivo Pilar Vlado Šakić i Zvonimir Maštrović te autor Ivan Jurić.
Napomenuvši kako se raznolikost ljudske populacije očituje u genima, jeziku i kulturi Šakić je istaknuo da genetski srodnici ne moraju govoriti istim jezikom te da je i obrnuto moguće da pripadnici različita genetska podrijetla govore istim jezikom.
 

promo_3 promo_1 pomo_2

Na slici (u sredini) Zvonimir Maštrović, Ivan Jurić, Luka Bebić, Ino Čurik i Vlado Šakić. Foto FaH/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Posebno je važna znanstvena odgovornost u istraživanju gena, rekao je Šakić dodavši kako su Jurićeva istraživanja pionirski pothvati u hrvatskoj znanosti.
Smatra kako su poticaj za daljnja istraživanja na nacionalnoj razini, koja otvaraju mogućnost za uklapanje hrvatski istraživanja na međunarodnu razinu.
Po Čurikovim riječima Jurićeva istraživanja imaju pionirski pristup u rješavanju mnogih pitanja koja su do sada bila tabu tema u hrvatskoj znanosti. To se prvenstveno odnosi na dosadašnju teoriju o slavenskom podrijetlu Hrvata, rekao je dodavši kako autorov rad potencira raspravu o genetici.
Bebić smatra kako Jurić svojim djelima uz ino otvara i pitanje tzv. neolitske revolucije, kad je selektirana pšenica koja je omogućila prehranu većeg broja stanovništva. Tri četvrtine Hrvata, kako pokazuje istraživanje, autohtoni su ljudi s našeg područja, rekao je Bebić dodavši kako doseljenici nisu uništavali zatečenu populaciju nego se s njom stapali.
Jurić je istaknuo kako su naši istočni susjedi Srbi, Albanci i Grci neolitskoga podrijetla za razliku od Hrvata kod kojih prevladavaju osobine paleolitskoga starosjedilačkog stanovništva.
Ocijenio je kako je jadranska obala odigrala ključnu ulogu kod genetskog određenja Hrvata, koje je iznjedrila neolitska revolucija.
Podsjetio je kako svoju analizu temelji na 188 uzoraka prikupljenih od hrvatske populacije u Hrvatskoj i BiH te dodao kako stanovništvo sa tzv. slavenskim genom u Hrvatsku dolazi zajedno s Indoeuropljanima 1000 godina prije Krista.
Jurić smatra kako genetska istraživanja potvrđuje povijesna i arheološka znanost, ali je problem u, kako je rekao, sintezama povijesti, koje su rađene pod utjecajem politike i ideologije.
Knjiga Podrijetlo Hrvata – genetički dokazi autohtonosti” (314 str.) podijeljena je na 15 poglavlja u kojima piše o strukturi analiziranih uzoraka Hrvata podrijetlom iz Hrvatske i BiH, sličnosti genetičkoga podrijetla među narodima, varijabilnosti unutar haplogrupa u Hrvatskoj i BiH, strukturi haplogrupa mtDNK u Europi, genomu i haplogrupama naroda i pojedinca, genetičkoj strukturi naroda važnih za razumijevanje podrijetla Hrvata, klimatskim i teritorijalnim promjenama te pristizanju stanovnika s raznim haplogrupama, teorijama o podrijetlu Hrvata, geografskom području hrvatske etnogeneze, pregledu događaja važnim za genetičko podrijetlo i etnogenezu Hrvata, Hrvatskoj državi do sporazuma s Mađarima, borbi za očuvanje hrvatske etnogeneze, umjetnoj selekciji, genomu čovjeka i darvinizmu. Na kraju knjige objavljena je uporabljena literatura.
Knjigu su u sunakladništvu objavili zagrebački nakladnici Nova stvarnost i Institut Ivo Pilar.
Ivan Jurić rođen je 1940. u Starim Mikanovcima. Kao profesor Agronomskoga fakulteta istraživao je nasljeđivanje proizvodnih svojstava životinja. Autor je više knjiga, među kojima i knjige “Genetičko podrijetlo Hrvata”.
 

video »… kada se shvati da su prvi doseljenici s haplogrupom I (Eu7+Eu8) na područje Britanije pristigli oko 14 000 godina pr. Krista, te da je haplogrupe I medu Hrvatima oko 50%, tada pričice o doseljenju u 7. stoljeću ili o iranskom podrijetlu Hrvata postaju neozbiljne, a osobe koje i dalje o tome pišu i podržavaju takve teorije mogu se nazvati svakako, ali ne znanstvenicima.« (Ivan Jurić, iz Uvoda knjige)


Iz medija

– HINA: Predstavljena knjiga I. Jurića “Podrijetlo Hrvata”
– Dnevno.hr: Predstavljeno je ‘Podrijetlo Hrvata’ Ivana Jurića
– Tportal.hr: ‘Hrvati nisu Slaveni, a teorija evolucije je pogrešna’
– Politikaplus.com: VIDEO INTERVJU: GENETIČKA ANALIZA – Hrvati nisu od stoljeća sedmog, ovdje su već 25.000 godina!
– Youtube: Ivan Jurić, autor knjige ‘Podrijetlo Hrvata, genetički dokazi, autohtonosti’
– Hrsvijet.net: Zagreb: Predstavljena knjiga “Podrijetlo Hrvata – genetički dokazi autohtonosti”
– Forum.net.hr: ‘Hrvati nisu Slaveni, a teorija evolucije je pogrešna’
– Hic.hr: Genetički dokazi autohtonosti Hrvata

>>> PODRIJETLO HRVATA – nova knjiga I. Jurića o genetičkim dokazima autohtonosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Također provjeri

ELABORAT: Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Zaboravljena baština

U Biblioteci Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar ELABORATI objavljeno je Izvješće 2020.-2023. Ljiljane Dobrovšak i… Pročitaj više o ELABORAT: Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Zaboravljena baština