Institut u programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 14.11.2011.

Hrabri ljudi – slogan je pod kojim će se ove godine 18. studenoga, na 20. godišnjicu stradanja, obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kada je nakon tromjesečne opsade slomljen otpor hrvatskih branitelja. U programu koji će se odvijati od 11. do 20. studenog 2011. Područni centar Vukovar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar sudjelovat će u organizaciji triju događanja: znanstveno-stručnog skupa, izložbe i predstavljanja knjige

dan_sjecanja

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.-2011.: “HRABRI LJUDI”

Hrvatski državni  sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima  obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.
Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2011.

Programi Područnog centra Vukovar na Danu sjećanja, 14. studenoga 2011.

 

13:00 sati: VUKOVAR PRESS. Vukovar u tiskanim medijima 1991. – 1996. – Izložba
Autorica  izložbe: Alemka Mirković-Nađ
Organizatori: PressCut, Zagreb, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar
Vukovar, Hrvatski dom Vukovar, Strossmayerova 20
Pozivnica / Videozapis o izložbi

14:00 sati: DVA DESETLJEĆA HRVATSKOGA PAMĆENJA I RAZVOJA – 14. znanstveno-stručni skup – “Vukovar ’91. – dvadeset godina poslije”
Organizatori: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar
Vukovar, Dvorana Ružičkine kuće, Strossmayerova 25
Pozivnica i program skupa / O skupu

18:30 sati: VUKOWARAŽDIN 1991. – Predstavljanje knjige
Učešće djelatnika Policijske uprave Varaždinske u obrani Vukovara i Borova naselja 11. 9. – 20. 11. 1991.
Organizatori: Udruga umirovljenika MUP-a vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora RH, Institut društvenih znanosti Ivo pilar – Područni centar Vukovar
Vukovar, Dvorana Ružičkine kuće, Strossmayerova 25
Pozivnica / O predstavljanju monografije

>>> PODRUČNI CENTAR INSTITUTA IVO PILAR VUKOVAR


HINA: Predstavljena monografija “VUKOWARAŽDIN 1991.”

VUKOVAR, 15. studenog 2011. (Hina) – Monografija “VUKOWARAŽDIN 1991.” urednika Ivana Piskača o sudjelovanju pripadnika Zasebne postrojbe Policijske uprave (PU) varaždinske u obrani Vukovara i vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu, predstavljena je večeras u Ružičkinoj kući u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Govoreći o monografiji, urednik Ivan Piskač kazao je kako se u njoj nalaze brojna svjedočanstva pripadnika varaždinske policijske uprave koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Borova naselja u Domovinskom ratu, članova njihovih obitelji i suboraca, upotpunjenih pismima, porukama te brojnim autentičnim fotografijama koje, kako je kazao, svjedoče o vremenu na koje svi moramo biti ponosni.

Prema riječima zamjenika ratnog zapovjednika Zasebne postrojbe PU varaždinske Antuna Novaka, u obrani Vukovara i gradske četvrti Borovo naselje u razdoblju od 11. rujna do 20. studenoga 1991. godine sudjelovali su pripadnici PU varaždinske s područja policijskih postaja Čakovec, Novi Marof, Ludbreg, Ivanec i Varaždin.

“U ratnim borbama poginuo je 21 a ranjeno 66 pripadnika naše postrojbe. Na popisu nestalih nalazi se još petorica naših kolega, kroz zarobljeničke logore prošlo je 119 a do danas je od od posljedica mučenja u logorima, umrlo šestero pripadnika varaždinske PU”, naveo je Novak.

Voditelj vukovarskog Područnog centra Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” Dražen Živić poručio je kako je monografija “VUKOWARAŽDIN 1991.” poruka svehrvatskog jedinstva u Domovinskom ratu.

O monografiji su govorili i umirovljeni general Ivan Kapular i Josip Jurčević, dok je odabrana svjedočanstva pripadnika PU varaždinske koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Borovo naselja 1991. godine, čitao glumac Gradskog kazališta “Gavella” iz Zagreba Adam Končić.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održava se od 11. do 20. studenoga pod geslom “Hrabri ljudi”.

Također provjeri

Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.

Dr. sc. Anja Wertag sudjelovala je od 22. do 24. ožujka 2024. na međunarodnoj konferenciji… Pročitaj više o Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.