2. tribina u Vukovaru: Zašto je hrvatsko društvo zaostalo u razvoju?

U Područnom centaru Vukovar Instituta Ivo Pilar 10. lipnja 2011. održana je 2. znanstvena tribina DVADESET GODINA ISTRAŽIVANJA INSTITUTA PILAR. Izlaganje pod naslovom Zašto je hrvatsko društvo zaostalo u razvoju? održao je prof. dr. sc. Krešimir Peračković, viši znanstveni suradnik Instituta
 

2_vu_1 2_vu_3
2_vu_2 Zaključak prof. Peračkovića je da današnje stanje hrvatskog društva nije ireverzibilno te da nam ostaje nada de će se znanstveni dosezi Instituta Ivo Pilar ubuduće češće uzimati u obzir prilikom donošenja bitnih odluka za budućnost Republike Hrvatske

Pozivnica
– dr. sc. Krešimir Peračković

Obuhvativši u svom izlaganju cijelo 20. stoljeće, njegove geopolitičke i povijesne aspekte, na jasan i razumljiv način prof. Peračković je ukazao na glavne razloge zaostajanja hrvatskog društva. Današnje stanje je zapravo rezultat višedesetljetnog nepovoljnog političkog ustroja (tri diktature od 1918. do 1991.), kao i triju ratova koji su bitno obilježili prošlo 20. stoljeće (Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, Domovinski rat).

Zbrojivši na znanstveno relevantan način sve elemente koje čine jedno društvo funkcionalnim, zaključak je prof. Peračkovića da današnje stanje hrvatskog društva nije ireverzibilno, te da nam ostaje nada da će se znanstveni dosezi Instituta Ivo Pilar, kojega je mali i važan dio prezentirao profesor Peračković, ubuduće češće uzimati u obzir prilikom donošenja bitnih odluka za budućnost Republike Hrvatske.

Važnost i aktualnost ovoga predavanja samo je potkrijepila činjenica da je rasprava nakon predavanja trajala koliko i samo predavanje, te su se sudionici razišli u očekivanju i 3. tribine kojom će Područni centar Vukovar nastaviti obilježavati veliku obljetnicu Instituta.

Područni centar Vukovar

Također provjeri

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“ održana je 25. ožujka 2024. u Multimedijalnoj… Pročitaj više o Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.