Novi broj (104) i uredništvo časopisa DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA

Iz tiska izašao posljednji broj časopisa Društvena istraživanja za 2009. godinu. Broj potpisuje novo uredništvo na čelu s glavnom urednicom dr. sc. Renatom Franc. Svi radovi u 104. broju prihvaćeni su za objavljivanje u vrijeme mandata glavne urednice dr. sc. Maje Štambuk. Presudan pomak u unapređenju časopisa novo uredništvo očekuje i od skorog prijelaza na programsku platformu Open Journal System.

di_104
NOVO UREDNIŠTVO ČASOPISA “DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA”
Glavna i odgovorna urednica: Renata FRANC
Izvršna urednica: Gabrijela SABOL
Uredništvo: Andreja BRAJŠA-ŽGANEC, Ljiljana DOBROVŠAK, Goran MILAS, Anka MIŠETIĆ, Nenad POKOS, Lynette ŠIKIĆ-MIĆANOVIĆ, Maja ŠTAMBUK, svi iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar (Hrvatska); Hans-Peter BLOSSFELD, Otto-Friedrich-Universität Bamberg (Njemačka), Alex HASLAM, University of Exeter (Velika Britanija), David PICARD, Universidade Nova de Lisboa (Portugal), Andreas ZICK, Universität Bielefeld (Njemačka)

Sadržaj, sažeci, ključne riječi i puni tekstovi br. 104
O časopisu Društvena istraživanja

 

Riječ urednice dr. sc. Renate Franc

Na početku mandata novo uredništvo zahvaljuje svima koji su utemeljili i 18 godina razvijali časopis Društvena istraživanja. Kvaliteta i ugled časopisa obvezuju nas i potiču na to da časopis unapređujemo i dalje. Od mogućih unapređenja ponajprije ističemo veći utjecaj časopisa u domaćoj i, posebno, međunarodnoj znanstvenoj zajednici te povećanje društvene relevantnosti i aktualnosti. Oboje podrazumijeva daljnje povećanje i ujednačavanje kvalitete objavljenih radova.
Vjerujem da će nam u ostvarenju ovih ciljeva, odmah na početku, uz domaće članove uredništva, pomoći i novi međunarodni članovi te nove upute za autore i recenzente koje pripremamo. Presudan pomak očekujemo i od skoroga prijelaza na programsku platformu Open Journal System, za što je dosadašnje uredništvo pod vodstvom glavne urednice Maje Štambuk već obavilo potrebne pripreme.
Za daljnja unapređenja časopisa, uz trud uredništva, nužni su kvalitetni radovi i zainteresirani čitatelji. Stoga autore pozivamo na to da nam šalju društveno relevantne, teorijski utemeljene i metodološki korektne radove, a recenzente da budu još zahtjevniji, pa time i korisniji autorima. Čitatelje pozivamo na što češće posezanje za časopisom kao pouzdanim izvorom spoznaja i činjenica o društvenim pojavama, kao i informacija o suvremenim teorijskim i metodološkim pristupima u društvenim i humanističkim znanostima.
Polazeći od uvjerenja da svi zajedno – autori, recenzenti, uredništvo i izdavač – težimo što kvalitetnijim, utjecajnijim i raznovrsnijim radovima, s krajnjim ciljevima unapređenja hrvatskih društvenih i humanističkih znanosti, njihove međunarodne afirmacije te primjene znanstvenih spoznaja u rješavanju društvenih problema i oblikovanju mjera, radujemo se budućoj suradnji.


Sadržaj 104. broja

Renata Franc: Riječ urednice
Zlatan Krajina, Tena Perišin: Digitalne vijesti: mediji, tehnologija i društvo
Karmen Erjavec, Melita Poler Kovačič: Nova konfiguracija granica – nova podjela Europe? Medijska reprezentacija ulaska Slovenije u schengenski režim
Zvonimir Galić, Željko Jerneić, Marija Belavić: O svecima i superherojima: provjera Paulhusova modela socijalne poželjnosti
Slavica Šimić Šašić, Mira Klarin: Varanje u srednjim školama u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini
Darko Polšek: Tko je pobijedio u znanstvenim ratovima?
Snježana Prijić-Samaržija, Ivanka Avelini Holjevac, Marko Turk: Žene u znanosti: stakleni strop
Ljiljana Kaliterna Lipovčan, Zvjezdana Prizmić, Renata Franc: Dobne i spolne razlike u strategijama regulacije raspoloženja
Dina Šverko: Emocije u kontekstu dimenzija individualizma i kolektivizma
Tamara Martinac Dorčić, Marta Ljubešić: Psihološka prilagodba roditelja na dijete s kroničnom bolesti
Sara Ursić: Mjesta i nemjesta u suvremenim konceptualizacijama prostora
Danijel Vojak: Inicijativa Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva za reguliranje “ciganskoga pitanja” u Hrvatskoj i Slavoniji potkraj XIX. st.
Ivo Turk, Marijan Jukić: Promjene u obrazovnoj strukturi stanovništva Karlovačke županije (1981. – 2001.)
Ljiljana Kordić: Odnos prema radu u srpskoj državnoj upravi
RECENZIJE I PRIKAZI

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.