Američki studenti u Područnom centru Vukovar

U sklopu svojega studijskog putovanja, a u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, tridesetak profesora i studenata s američkog sveučilišta u Georgiji (Athens) posjetilo je 1. svibnja Vukovar. Riječ je putovanju koje se provodi u okviru višegodišnjeg zajedničkog projekta pa je to bio njihov već treći dolazak u Vukovar.

sam_1071 sam_1100

Prijam profesora i studenata sa University of Georgia kod gradonačelnika Vukovara

Studenti i profesori prvo su bili primljeni u Područnom centru Instituta Pilar u Vukovaru gdje im je nakon pozdravnih riječi voditelja centra, dr. sc. Dražena Živića, orijentacijsko predavanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Vukovara održala mr. Sandra Cvikić. Potom su američki studenti i profesori uz stručno vodstvo djelatnika Područnoga centra obišli muzej (“Mjesto sjećanja”) u vukovarskoj bolnici, gdje im je o ulozi, radu i organizaciji zdravstvenog sustava tijekom obrane Vukovara 1991. godine govorila ratna i današnja ravnateljica bolnice, mr. sc. Vesna Bosanac.

Nakon obilaska središta grada američke goste je u Gradskoj vijećnici primio i vukovarski gradonačelnik, gosp. Željko Sabo i s njima se zadržao u dugom i prijateljskom razgovoru. Potom su studenti i profesori obišli mjesta stradanja – Spomen-dom i masovnu grobnicu na Ovčari te Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.

Njihov posjet Vukovaru završen je obilaskom crkve sv. Filipa i Jakova i franjevačkog samostana gdje ih je primio gvardijan vukovarski, pater Gordan Propadalo.

Američki studenti u Institutu Ivo Pilar

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.