Skup “Vukovar 1991. – osamnaest godina poslije”

VUKOVAR, 13. studenog 2009. (Hina) – Tridesetak znanstvenika i drugih predavača te sudionika Domovinskog rata okupilo se na 12. znanstveno-stručnom skupu “Vukovar 1991. – osamnaest godina poslije”, koji se u organizaciji Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” održava na temu “Vukovarska bitka – bitka za Hrvatsku”.

“Cilj je nas znanstvenika dati znanstveni odgovor na to što se 1991. dogodilo u Vukovaru, bez osvrtanja na stavove koje o tome imaju politika i sudovi, koji rade na svoj način i imaju vlastita tumačenja”, kazao je voditelj vukovarskog Centra Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” Dražen Živić.

Prema njegovim riječima, znanost pokušava rasvjetliti događaje iz Vukovara, uzroke i posljedice ratnih zbivanja na temelju činjenica, dokumenata i svjedočanstava sudionika Domovinskog rata, a koliko će ta slika bit u skladu s onim što govori politika, sudovi i međunarodna zajednica, znanstvenici se time ne bi smjeli opterećivati.

Ratni načelnik Policijske uprave Vukovar Stipe Pole kazao je da je Vukovar 1991. branilo 720 pripadnika MUP-a, poginulo je 70, ranjeno više od 100, a više od 130 ih je prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

“Ni jedan vukovarski policajac iz Domovinskog rata nije dobio nekakvo posebno odlikovanje koje bi potvrdilo veliku žrtvu koju su pripadnici MUP-a podnijeli u ratnom Vukovaru”, ustvrdio je Pole dodajući kako je od ukupno 180 policajaca, koji su bili u vukovarskoj policiji 1991. godine, tijekom agresije u gradu ostalo svega 21, koji su se uključili u obranu.

U obrani Vukovara pripadnici policije su imali dvostruku ulogu, istodobno je policija morala pokrivati crtu bojišnice i obavljati temeljne zadaće policije, naveo je Pole.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak podsjetio je kako se s organiziranjem obrane Vukovara započelo još potkraj 1990., kada su se već počela prometno zatvarati mjesta sa srpskim stanovništvom oko Vukovara.

“Tada smo ustrojili kontrolne punktove na ulaze u grad kako bi nadzirali tko i zašto ulazi u Vukovar jer su već počele razne destruktivne aktivnosti poput razbijanja kafića i eksplozija”, naveo je Rehak.

Prema njegovim riječima, dolaskom u Vukovar ratnih zapovjednika obrane grada Mile Dedakovića i Branka Borkovića, branitelji su dobili psihološku sigurnost te od njih usvajali vojničko znanje.

Dvodnevni skup održava se u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je ustanovio Hrvatski sabor u spomen na obranu Vukovara u Domovinskom ratu..

– HINA, 13. studenog 2009.

Također provjeri

Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.

Portal švicarskog Federal Department of Foreign Affairs (FDFA) 23. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr.… Pročitaj više o Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.