Održan 11. skup „Vukovar ’91. – sedamnaest godina poslije“

U okviru službenog gradskog programa obilježavanja 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, gosp. Luke Bebića, vukovarski područni centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, organizirao je u Vukovaru, 13. i 14. studenoga 2008. godine, 11. znanstveno-stručni skup „Vukovar ’91. – sedamnaest godina poslije“.

Tema skupa je bila „Mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja: očekivanja, učinci, perspektive“. Na skupu je sudjelovalo tridesetak uglednih znanstvenika, javnih djelatnika i neposrednih sudionika procesa mirne reintegracije, predvođenih tadašnjim upraviteljem Prijelazne uprave UNTAES-a, veleposlanikom i američkim generalom Jacquesom Paulom Kleinom i potpredsjednikom Hrvatskoga sabora, gosp. Vladimirom Šeksom.

General Jacques Paul Klein za govornicom skupa u Vukovaru 13. studenoga 2008.

Govornici na skupu problematizirali su niz aspekata misije UNTAES-a u Republici Hrvatskoj, za koju je, među ostalim, rečeno da je bila jedna od uistinu rijetkih uspješnih mirovnih operacija UN-a. Tako je tijekom dvodnevnoga rada ukazano na brojne povijesno-političke, društveno-ekonomske, demografske, vojne, žrtvoslovne, medijske, socio-psihološke, duhovne i međunarodno-pravne aspekte (uzroke i posljedice) procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Po završetku rada, sudionici skupa su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast žrtvama srbijanske oružane agresije kod masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Program 11. znanstveno-stručni skup „Vukovar ’91. – sedamnaest godina poslije“

Također provjeri

Znanstvenici Instituta na studijskom putovanju u Gradišću, 14.-15. 10. 2022.

Znanstvenici Instituta Pilar, djelatni i umirovljeni, sudjelovali su 14. i 15. listopada 2022. u studijskom… Pročitaj više o Znanstvenici Instituta na studijskom putovanju u Gradišću, 14.-15. 10. 2022.