Hrvatsko longitudinalno istraživanje dobrobiti u uvjetima pandemije bolesti COVID-19

U razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. godine Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi projekt „Hrvatsko longitudinalno istraživanje dobrobiti u uvjetima pandemije bolesti COVID-19“. Voditeljica projekta je dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan

 

Projekt predstavlja nastavak Hrvatskog longitudinalnog istraživanja dobrobiti – CRO-WELL, što ga je u razdoblju 2016.-2019. financirala Hrvatska zaklada za znanost. Ovim će se projektom provesti još jedan val istraživanja, nakon već provedena tri vala, od kojih je zadnji proveden u jesen 2019. i kojim je ispitana nizom indikatora subjektivna dobrobit hrvatskih građana (N=1.870). Na istim sudionicima provest će se još jedno istraživanje dobrobiti i životnih uvjeta, uz dodatak pitanja vezanih uz pandemiju bolesti COVID-19. Na taj način moći će se odgovoriti na osnovna istraživačka pitanja: (1) je li se i u kojoj mjeri subjektivna dobrobit promijenila u uvjetima pandemije u odnosu na dobrobit prije pandemije, i (2) kako su se uvjeti pandemije i životni događaji koji ih prate odrazili na pojedince različitih osobina (socio-demografskih i osobina ličnosti). Istraživanje će se provesti on-line, slanjem upitnika na postojeće kontakte sudionika. Uz indikatore dobrobiti i podatke o važnim životnim događajima koje smo ispitali i u prethodna tri vala dodat će se pitanja o iskustvima vezanim uz pandemiju COVID-19, subjektivnim reakcijama na pandemiju te spremnosti na pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera u doba pandemije. Ponavljanje još jednog vala istraživanja odvijat će se u potpuno jednakim uvjetima kao i dosadašnja tri, jer je od zadnjeg istraživanja prošlo točno godinu dana, te će se ovaj novi val potpuno uklopiti u već prikupljene podatke i logičan je nastavak dosadašnjeg istraživanja. Pored znanstvene, ovo će istraživanje imati i praktičnu vrijednost ukazivanjem na posebno osjetljive skupine građana kod kojih je u uvjetima pandemije došlo do snižavanja razine subjektivne dobrobiti te na potrebu da se o dobrobiti hrvatskih građana vodi računa u kriznim situacijama.

Projekti Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Također provjeri

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić na prvom radnom sastanku projekta NOHA; Bruxelles, 1.-4. 3. 2024.

U razdoblju od 1.-4. ožujka 2024. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić u okviru projekta NOHA… Pročitaj više o Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić na prvom radnom sastanku projekta NOHA; Bruxelles, 1.-4. 3. 2024.