Predavanje dr. sc. Jadranke Rebeke Anić “Rod i kulturalni kontekst: perspektiva iz Hrvatske”; Frankfurt, 21. 11. 2018.

U povodu Dies Academicus Visoke filozofsko-teološke škole Sankt Georgen u Frankfurtu dr. sc. Jadranka Rebeka Anić održala je 21. 11. 2018. pozvano predavanje na temu „Gender und kultureller Kontext: Eine Perspektive aus Kroatien“ (Rod i kulturalni kontekst: perspektiva iz Hrvatske).Program

Dr. sc. Jadranka Rebeka Anić na skupu Visoke filozofsko-teološke škole Sankt Georgen u Frankfurtu, 21. studenoga 2018.

Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen – Frankfurt
Program Dies Academicus

Cjelodnevni program u povodu Dies Academicus državno priznate Visoke filozofsko-teološke škole i međunarodnog znanstvenog centra za obrazovanje i istraživanje Sankt Georgen u Frankfurtu odvijao se pod naslovom „Gender: eine Ideologie unserer Zeit?“ (Rod: ideologija našega doba?). Program je obuhvatio dva predavanja, tri radionice, okrugli stol i plenarnu raspravu. Prvo pozvano predavanje održala je dr. sc. Stefanie Rieger-Goertz na temu „Wie Geschlechter gemacht werden?“ (Kako se stvaraju spolovi/rodovi?), a teme radionica bile su: „Geschlechtergerechte Sprache“ (Rodno pravedni jezik), „Frauen in kirchlichen Leitungsfunktionen“ (Žene u vodećim službama u Crkvi) i „Männerdominierte Liturgie?“ (Liturgija kojom dominiraju muškarci?). Drugo pozvano predavanje održala je dr. sc. Jadranka Rebeka Anić na temu „Gender und kultureller Kontext: Eine Perspektive aus Kroatien“ (Rod i kulturalni kontekst: perspektiva iz Hrvatske). Nakon što je usporedila rasprave o rodnom konceptu u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj i u Hrvatskoj, prikazala je početak i razvoj rasprave u Hrvatskoj uzimajući u obzir društveno-političku situaciju te utjecaj međunarodnog antirodnog pokreta, osobito njegov utjecaj na crkvene dokumente i izjave crkvene hijerarhije. Na kraju predavanja izdvojila je neka važna obilježja antirodnog pokreta koja nadilaze nacionalne granice.

Dr. sc. Jadranka Rebeka Anić

Područni centar Split

Također provjeri

Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.

Dr. sc. Anja Wertag sudjelovala je od 22. do 24. ožujka 2024. na međunarodnoj konferenciji… Pročitaj više o Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.