Naslovnica SiteMap

matematika-ljudskog-zivota
pravo-na-sada


hr-excellence
Knjižnica instituta-katalog
knjiznica-twitter

GENMOD Relational Gender Identities in Croatia


Institut društvenih znanosti provodi projekt GENMOD Relational Gender Identities in Croatia: Modernization and Development Perspectives.

 

logo logo hrzz

 

Cilj ovog projekta je istraživanje rodnih identiteta muškaraca i žena u post-tranzicijskoj Hrvatskoj iz perspektive novih teorija modernizacije i razvoja. Cilj mu je istražiti predloženi predmet primjenom inovativnog metodološkog pristupa temeljenog na mješovitim metodama i promatranjem rodnih identiteta muškaraca i žena u relacijskom kontekstu. Stavove, vrijednosti i praksu muškaraca i žena u Hrvatskoj istraživat će se putem nacionalno reprezentativnog istraživanja, ali i putem 100 polustrukturiranih intervjua koncipiranih kao fokusirane etnografije i provedene u kontekstu kućanstva. Prikupljeni kvantitativni podaci bit će podvrgnuti faktoru i klasteru, kao i višestrukim korespondentnim analizama. Prikupljeni kvalitativni podaci poslužit će kao osnova za tumačenje društvene konstrukcije roda u određenom (domaćinstvu) i izvan nje.

Projekt se temelji na pretpostavci da se sposobnosti modernizacije i razvoja određenog društva mogu procijeniti analizom rodnih odnosa. U ovom kontekstu, pojam "rodni odnosi" koncipiran je kao mješavina okvira rodnih uloga (Harvardov okvir) i pristupa društvenim odnosima. Drugim riječima, ono što se analizira je pristup ženama i muškarcima i njihovu kontrolu nad resursima u kućanstvu, njihov relativni pristup i kontrolu nad resursima u širem institucionalnom okruženju povezanima s njihovim svakodnevnim praksama. Postavljena na načela novih teorija modernizacije, rodne uloge i rodni odnosi mogu se smatrati pokazateljima ne samo klasične dihotomije tradicije-moderne, nego i individualizacije, refleksivnosti i "samostalnog poduzetništva" povezanog s kontekstom "rizika društva". U tom smislu, oni nude bogatije i preciznije razumijevanje razvojnih kapaciteta hrvatskog društva od standardiziranih pristupa "ljudskog kapitala", pogotovo jer će istraživanje obuhvatiti i pitanja koja se odnose na društvenu stratifikaciju i regionalnu diferencijaciju.

Ishodi projekta bit će relevantni u kontekstu javne politike i od njih se očekuje značajni doprinos društveno-gospodarskom razvoju hrvatskog društva.

Na projektu rade dr. sc. Inga Tomić-Koludrović (voditeljica projekta; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ), dr. sc. Jadranka Rebeka Anić, dr. sc. Lynette Šikić-Mićanović, Augustin Derado, Mirko Petrić, Ivan Puzek i dr. sc. Željka Zdravković.

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost, a predviđeno trajanje projekta je od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2021.


>>> Pozvano predavanje u sklopu projekta GENMOD, 7.-8. 12. 2017.
>>> Radionica "Metodološki aspekti relacijskih istraživanja identiteta II", 17.-21. 9. 2017.
>>> (Ra)stvaranje Europe: kapitalizam, solidarnosti, subjektivnost; Atena, 29. 8. - 1. 9. 2017.
>>> Konferencijsko priopćenje u Beču u sklopu projekta GENMOD, 24. 8. 2017.
>>> Radionica: "Metodološki aspekti relacijskih istraživanja identiteta"; Split, 26.-29. svibnja 2017.
>>> Priopćenja uz projekt Relacijski rodni identiteti u Hrvatskoj (GENMOD); Zagreb, 7.-8. travnja 2017.
>>> PODRUČNI CENTAR SPLITInstitut društvenih znanosti Ivo Pilar © 2008-2016 | Impressum | Izrada web stranica: Vega Intro