Naslovnica SiteMap

matematika-ljudskog-zivota
pravo-na-sada


hr-excellence
Knjižnica instituta-katalog
knjiznica-twitter

IZLOŽBA: Židovi u Križevcima – povijest, značaj i naslijeđe


U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je 1. prosinca 2015. izložba "Židovi u Križevcima – povijest, značaj i naslijeđe". Uvodno je nazočne pozdravio ravnatelj Muzeja Zoran Homen, a o značaju Židova u Križevcima govorila je dr. sc. Ljiljana Dobrovšak iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, koja je u suautorstvu s Dejanom Penjakom napisala katalog izložbe - Iz medija

 

zidovi 3s zidovi 1s
zidovi 2sNa izložbi se može doznati više o prvom dolasku Židova u Križevce, njihovim običajima, naslijeđu, kao i o židovstvu u širem smislu te o značajnim pripadnicima njihove zajednice. Nazočni na otvorenju, među kojima je bio i Luciano Moše Prelević, glavni rabin u Hrvatskoj, mogli su razgledati vrijedan izvor građe iz fundusa Muzeja koji se odnosi na židovsku zajednicu.

O ostavštini, životu i djelovanju Židova u Križevcima te o osobnim iskustvima za vrijeme rata govorila je dr. sc. Renée Weisz-Maleček, koja je za izložbu posudila dio građe iz privatne arhive. Otvorenju izložbe nazočio je i zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović.


 
Iz medija


- Prigorski.hr: Otvorena izložba “Židovi u Križevcima – povijest, značaj i naslijeđe”, 1. prosinca 2015.

- Grad Križevci: Otvorena izložba o Židovima u Križevcima, 1. prosinca 2015. 

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar © 2008-2016 | Impressum | Izrada web stranica: Vega Intro