Naslovnica SiteMap

matematika-ljudskog-zivota
pravo-na-sada


hr-excellence
Knjižnica instituta-katalog
knjiznica-twitter

U Moskvi predstavljena knjiga ARMENIJA – DOMOVINA SV. VLAHA


U Moskvi, u kulturnom centru "Pokrovskije vorota", predstavljena je 14. lipnja 2015. knjiga ruskoga kroatista dr. sc. Artura Bagdasarova i hrvatskoga povjesničara dr. sc. Vinicija B. Lupisa Armenija – domovina svetoga Vlaha - Iz medija

08 47 59
44


Predstavljanje knjige dr. sc. Artura Bagdasarova i dr. sc. Vinicija B. Lupisa "Armenija – domovina svetoga Vlaha"; Moskva, 14. lipnja 2015.

Organizator predstavljanja bio je ŽAM, moskovski časopis za kulturu i društvena pitanja koji izlazi mjesečno kao glasilo armenske zajednice u Moskvi. Knjigu je u travnju ove godine u Dubrovniku izdala Matica hrvatska, ogranak Ston i predstavljena je u Stonu i u Dubrovniku. Nastala je sa svrhom približavanja armenskoga naroda i njegove etnokulturne baštine hrvatskoj javnosti. Riječ je o prvoj znanstveno-popularnoj knjizi o armenskim prepoznatljivostima na hrvatskom jeziku. 

Na 272 stranice knjiga sadrži šest poglavlja: Armenske prepoznatljivosti, Etnolingvokulturna baština, Vjera i Crkva, Povijesni gradovi, Hrvatska i Armenija te Eseji. Uz uvod i proslov autora knjiga donosi sažetke na hrvatskom, armenskom, ruskom i engleskom jeziku, izvore i literaturu, popis brojnih likovnih priloga (151) te životopise autora. Ocjenitelji knjige bili su dr. sc. Branko Matulić i dr. sc. Tomislav Šeparović, a korice je oblikovao akademski slikar Eugen Varzić.

Knjigu i autora predstavila je dr. sc. Anna Givargizjan, glavna urednica časopisa ŽAM. Ona je posebno istaknula povijesnu bliskost i sličnost sudbina Armenije i Hrvatske te nužnost daljnjega učvršćivanja i produbljivanja kulturnih i duhovnih veza dvaju naroda. Autori su odgovorili na mnogobrojna pitanja moskovskih uzvanika. A. Bagdasarov govorio je o ideji objavljivanja zajedničke knjige i upoznao je publiku s njezinim sadržajem. Posebno je istaknuo da je u suvremenim rusko-hrvatskim i armensko-hrvatskim odnosima knjiga Matice hrvatske, najstarije hrvatske udruge, prvi put predstavljena u glavnom gradu Rusije. Ističući zajedničke brojne poveznice između armenskoga i hrvatskoga naroda V. B. Lupis istaknuo je vezu Dubrovnika i Armenije, odnosno štovanje gradskoga patrona sv. Vlaha iz armenske Sebaste koja u predstavljenoj knjizi svjedoči o neprekinutoj duhovnoj vezi između dvaju naroda. Uz ostalo Lupis je podsjetio na tragične stranice armenske povijesti, stotu obljetnicu genocida nad Armencima od strane Osmanskoga Carstva.

Na predstavljanju su prikazane i ekskluzivne fotografije sadašnje i povijesne Armenije i njezine kulturne i crkvene baštine te slike iz Državnoga arhiva u Dubrovniku i arhiva Dubrovačke i Korčulanske biskupije. Predstavljanju knjige Armenija – domovina svetoga Vlaha prisustvovali su predstavnici armenske, hrvatske i ruske javnosti, a događaj su pratili i medij.

Autor knjige Vinicije B. Lupis, voditelj Područnoga centra Dubrovnik Instituta Ivo Pilar, bio je u sklopu predstavljanja knjige u službenom posjetu kod hrvatskog i armenskog veleposlanika te kod armenskog nadbiskupa Moskve Yezrasa Nersisiana – brata katolika svih Armenaca Svetog Ečmiadzina – Karekina II. Uz izjave dane armensko-ruskim medijima razgovarao je s armenskim nadbiskupom o mogućoj znanstvenoj suradnji. Uz to, plenarno je pozvan na svjetski kongres suvremene armenske povijesti u Moskvi u zimu 2015.


 
Iz medija

Video

- ARM TV: Novosti, 15. lipnja 2015. 

- Croatia.org: Artur Bagdasarov and Vinicije Lupis promoting their joint book about Dubrovnik in Moscow on 14 June 2015

- Dubrovačka biskupija: Moskva: Predstavljena knjiga "Armenija - domovina sv. Vlaha", 15. lipnja 2015.

- Narod.hr: U Moskvi predstavljena knjiga A. Bagdasarova i V. Lupisa ‘Armenija – domovina svetoga Vlaha’, 15. lipnja 2015.

- Laudato.hr: U Moskvi predstavljena knjiga povezanosti Armenije i Hrvatske u liku svetog Vlahe, 15. lipnja 2015.

- Dubrovnik press portal: Knjiga „Armenija - domovina svetoga Vlaha“ predstavljena u Moskvi, 15. lipnja 2015.

- Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća: U Moskvi predstavljena knjiga A. Bagdasarova i V. Lupisa „Armenija - domovina svetoga Vlaha", 15. lipnja 2015.

- Croative.net: U Moskvi predstavljena knjiga A. Bagdasarova i V. Lupisa „Armenija – domovina svetoga Vlaha“, 15. lipnja 2015.

- Informativna katolička agencija: U Moskvi predstavljena knjiga A. Bagdasarova i V. Lupisa, 14. lipnja 2015.

- Dubrovnik portal: U Moskvi predstavljena knjiga A. Bagdasarova i V. Lupisa „Armenija – domovina svetoga Vlaha“, 17. lipnja 2015.

- Regnum.ru: В Москве состоялась презентация книги «Армения — родина святого Влаха»

- NovostiNK.ru: Святые армяне Хорватии, 17. lipnja 2015.

- Hayernaysor.am: (Русский) В Москве состоялась презентация книги «АРМЕНИЯ – РОДИНА СВЯТОГО ВЛАХА», 16. lipnja 2015.

- Miasin.ru: В Москве состоялась презентация книги «Армения – Родина Святого Влаха», 15. lipnja 2015.

- Russia-armenia.info: Святые армяне Хорватии, 15. lipnja 2015.

- Armenianchurch.ru: В Москве состоялась презентация книги «Армения – родина святого Влаха», 16. lipnja 2015.>>> MOSKVA: Predstavljanje knjige "Armenija – domovina sv. Vlaha", 14. 6. 2015.

>>> PODRUČNI CENTAR DUBROVNIK

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar © 2008-2016 | Impressum | Izrada web stranica: Vega Intro