Naslovnica SiteMap

matematika-ljudskog-zivota
pravo-na-sada


hr-excellence
Knjižnica instituta-katalog
knjiznica-twitter

Sporazum o suradnji Sveučilišta u Mostaru i Instituta Ivo Pilar


Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Vlado Šakić potpisao je s rektoricom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerkom Ostojić Sporazum o suradnji u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru 20. veljače 2014. godine - Iz medija

Mostar 1s Mostar 2s Mostar 3s
Mostar 0s


Potpisivanje Sporazuma o suradnji Sveučilišta u Mostaru i Instituta Ivo Pilar, Mostar, 20. veljače 2014.

Suradnja u području visokog obrazovanja radi izvođenja nastave na sveučilišnim studijskim programima, moguća organizacija zajedničkih poslijediplomskih studija, provedba zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata, izdavanje i razmjena znanstvenih publikacija, organizacija zajedničkih znanstvenih skupova samo su neka od područja u kojima će Institut Ivo Pilar surađivati sa Sveučilištem u Mostaru.

Delegacija Instituta posjetila je i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru gdje je predsjednik Znanstvenog vijeća prof. dr. sc. Nenad Pokos prezentirao djelatnost Instituta. Nakon toga je o liku i djelu dr. Ive Pilara govorio dr. sc. Zlatko Matijević koji je zajedno s dr. sc. Miljenkom Brekalom predstavio i knjigu dr. Ive Pilara Svjetski rat i Hrvati.

Na kraju posjeta održan je radni sastanak s dekanom Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Zoranom Tomićem i njegovim suradnicima. Dekan je naveo kako je to važan dan za Sveučilište te da će se kroz Sporazum sigurno unaprijediti perspektiva i razvoj Sveučilišta u Mostaru.

N. Pokos


Mostar poster s

- Plakat za prezentaciju djelatnosti Instituta Ivo Pilar, lika i djela Ive Pilara te Pilarove knjige "Svjetski rat i Hrvati" na Filozofskom fakultetu u Mostaru, 20. veljače 2014.

 
Iz medija


- Bljesak.info (Mostar): Potpisan sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Instituta "Ivo Pilar'', 20. veljače 2014.

- Dnevni list (Mostar): Potpisan sporazum Sveučilišta i Instituta "Ivo Pilar", 21. veljače 2014.

- Poslovni.hr/Hina: Mostarsko Sveučiliste i Institut Ivo Pilar dogovorili se o suradnji, 21. veljače 2014.

- Slobodna Dalmacija: Mostarsko Sveučiliste i Institut Ivo Pilar dogovorili se o suradnji, 20. veljače 2014.

 


Potpisan sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Instituta "Ivo Pilar''

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" potpisan je u Mostaru 20. veljače 2014., čime se mostarskome Sveučilištu otvaraju brojne mogućnosti na polju znanosti te izdavačke i nastavničke djelatnosti.

FFMostar 1s FFMostar 2s FFMostar 3s


Filozofski fakultet u Mostaru: Predstavljanje knjige dr. Ive Pilara "Svjetski rat i Hrvati", Mostar, 20. veljače 2014.

U povodu potpisivanja tog sporazuma, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upriličena je prezentacija djelatnosti Instituta znanosti "Ivo Pilar" Zagreb, predstavljanje Pilareva lika i djela te predstavljanje njegove knjige "Svjetski rat i Hrvati".

Riječi dobrodošlice nazočnima je uputio dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić, kazavši kako je današnji dan jako važan za Sveučilište, te kako će kroz Sporazum sasvim sigurno i Filozofski fakultet unaprijediti svoju perspektivu.

Ravnatelj Instituta Vlado Šakić u svome je obraćanju izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom, kazavši kako je Institut snažna istraživačka organizacija koja ima jaku želju pomoći mostarskom Sveučilištu da razvije svoje istraživačke potencijale.

Govoreći o knjizi "Svjetski rat i Hrvati", dr. sc. Zlatko Matijević je kazao kako je riječ o prvom potpunom izdanju u koje su, na temelju rukopisne ostavštine, uvršteni i dijelovi tekstova što ih je uklonila tadašnja austrougarska cenzura.

- Ova knjiga toliko je krcata idejama i analizama koje ne samo da su bile važeće neposredno i za vrijeme Prvog svjetskog rata, već i stotinu godina nakon njezina pojavljivanja. Ti podaci, te činjenice, te relacije svjetskih sila još su i danas aktualne - kazao je Matijević.

Ivo Pilar bio je hrvatski pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, rodonačelnik hrvatske geopolitike i pravaški političar.

Njegovim imenom nazvan je Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu, koji je utemeljen 1991. godine. Danas Institut broji više od 100 znanstvenika u 14 različitih polja iz društvenih i humanističkih znanosti.

- Bljesak.info (Mostar), 20. veljače 2014.

Sugovornici su se složili kako će uspostavom suradnje između Instituta i Sveučilišta u Mostaru, kao jedinoga javnoga sveučilišta na hrvatskome jeziku BiH, biti otvorena mogućnost istraživanja o Hrvatima i izvan Hrvatske

- Poslovni.hr/Hina, 21. veljače 2014.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar © 2008-2016 | Impressum | Izrada web stranica: Vega Intro