Naslovnica SiteMap

matematika-ljudskog-zivota
pravo-na-sada


hr-excellence
Knjižnica instituta-katalog
knjiznica-twitter

Predstavljena knjiga SLAVONIJA I SRIJEM 1777./1778.


U organizaciji Područnoga centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Vukovara, Ogranka Matice hrvatske Vukovar i Franjevačkog samostana u Vukovaru, u Pastoralnom centru sv. Bone održana je 29. ožujka promocija knjige Slavonija i Srijem 1777./1778. Riječ je o prvom prijevodu na hrvatski jezik putopisa Friedricha Wilhelma von Taubea koji je izvorno na njemačkom jeziku objavljen pod naslovom Povijesni i zemljopisni opis Kraljevine Slavonije i Vojvodstva Srijema, u Leipzigu 1777./1778. godine
 
sam_3933 sam_3936


Putopis je izvanredno i dragocjeno svjedočanstvo i prikaz društvenih, naseljskih, gospodarskih i demografskih prilika slavonskog i srijemskog područja u drugoj polovici 18. stoljeća. On pokazuje da Slavonija i Srijem u tom razdoblju nisu bili na margini europskih političkih procesa i odnosa, ali da su u društvenom i gospodarskom smislu znatno zaostajali za drugim krajevima Habsburškoga Carstva.

Von Taubeovo djelo preveo je i za tisak priredio dr. sc. Stjepan Sršan. Objavljeno je u izdanju Državnog arhiva u Osijeku. Knjigu su u Pastoralnom centru predstavili prof. dr. sc. Dražen Živić, Petar Elez, prof. i dr. sc. Stjepan Sršan.

D. Živić


>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR


Institut društvenih znanosti Ivo Pilar © 2008-2016 | Impressum | Izrada web stranica: Vega Intro