Naslovnica SiteMap

matematika-ljudskog-zivota
pravo-na-sada


hr-excellence
Knjižnica instituta-katalog
knjiznica-twitter

ANNALES PILAR 2011. - Međunarodni skup: Hrvatsko iseljeništvo i domovina


U sklopu programa obilježavanja 20. obljetnice Instituta Ivo Pilar održan je u Zagrebu (26. i 27. svibnja) i u Dubrovniku (28. svibnja) tradicionalni međunarodni skup Annales Pilar. Ovogodišnja tema skupa bila je HRVATSKO ISELJENIŠTVO I DOMOVINA: RAZVOJNE PERSPEKTIVE čime je Institut još jednom dokazao kako je proučavanje iseljene Hrvatske jedna od njegovih važnijih istraživačkih tema
 

img_9692 img_0131 img_0162
img_9672 img_9734 zagreb26_svibnja


- Fotogalerija Program skupa

Annales Pilar 2011. organizirao je Institut Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Razred društvenih znanosti. Medijski pokrovitelj skupa bio je Vjesnik, a donatori Croatia Airlines, Importanne grupa, Conceptio Development, Mandić grupa, Marina Frapa, Croata-international i Bauen auf vertrauen.

Na ovogodišnjem skupu sudjelovalo je gotovo 70 predavača različitih profila – znanstvenici, predstavnici kulturnih i javnih institucija, veleposlanici i gospodarstvenici.

Skup je bio sastavljen od tri tematska sklopa.

Prvi je bio znanstvene prirode i podijeljen u nekoliko panela: Opće teme, Hrvatske iseljeničke zajednice, Identitet hrvatskih iseljenika, Zakonodavni i politički aspekti migracija, Hrvatski jezik i kultura te Suvremeni procesi i budućnost u odnosima između iseljene i domovinske Hrvatske.

Drugi dio skupa, Suvremeni trendovi i integracijske politike, okupio je Beverly Mercer, veleposlanicu Australije, Jana Kickerta, veleposlanika Republike Austrije, dr. Bernda Fischera, veleposlanika Savezne Republike Njemačke, Henrika Ofstada, veleposlanika Kraljevine Norveške te Denisa Knobela, veleposlanika Švicarske Konfederacije.

Treći dio skupa bio je Gospodarski forum s temom Hrvatski useljenici kao akteri gospodarskog razvoja Hrvatske, na kojem je desetak uglednih hrvatskih iseljenika-poduzetnka predstavilo svoje iskustvo ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj te percepciju hrvatskih iseljenika u domovini i iseljeništvu.

 

 Odjeci skupa

- Hina: 26., 27. i 28. svibnja 2011.
- Hrvatska matica iseljenika: 25. svibnja, 27. svibnja i 30. svibnja; 1. lipnja 2011.
- Večernji list
- IKA - Informativna katolička agencija
- HRsvijet.net
- Hrvatska riječ
- Dragovoljac.com
- Tportal.hr
- Business.hr
- Znet.hr
- Dubrovački vjesnik
- Dubrovački list
- Radio DUX
- Hrvatska građanska inicijativa

  

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar © 2008-2016 | Impressum | Izrada web stranica: Vega Intro