Skup: KVALITETA ŽIVLJENJA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni rad u Varaždinu i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Varaždin organizirali su 2. lipnja 2016. znanstveni skup pod nazivom KVALITETA ŽIVLJENJA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ – Pozivnica i program | Iz medija

Va KZ 1 s Va KZ 2 s Va KZ 3 s

PC Va

Znanstveni skup KVALITETA ŽIVLJENJA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ; Varaždin, 2. lipnja 2016.

 
Iz medija

– Varaždinske vijesti: Stanovnici sjeverozapadne Hrvatske zadovoljniji kvalitetom življenja od ostatka RH?!, 2. lipnja 2016.

– Regionalni tjednik 7 plus: Stanovnici sjevera sretniji od ostatka zemlje, 3. lipnja 2016.

– HRT.hr: Regionalni dnevnik, 4. lipnja 2016.

– VTV Televizija: ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP KVALITETA ŽIVLJENJA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ, 2. lipnja 2016.

 

U organizaciji Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu HAZU i Područnog centra Varaždin Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u palači Herzer održan je znanstveni skup pod nazivom “Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj”. Prof. dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan i prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec iz Instituta Ivo Pilar iznijele su podatke iz dva istraživanja prema kojima su stanovnici u sjeverozapadnoj Hrvatskoj zadovoljniji kvalitetom življenja od onih u drugim dijelovima Hrvatske.

– Građani cijele Hrvatske su relativno sretni i zadovoljni, a usporedbom rezultata sjeverozapadne i ostatka Hrvatske vidjelo se da su ovdje građani zadovoljniji svojim životom, imaju više povjerenja u državne institucije i žive malo kvalitetnije nego ostatak Hrvatske – rekla je Ljiljana Kaliterna Lipovčan, pomoćnica ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dodavši da je zanimljivo i to da stanovnici SZ Hrvatske izražavaju manju želju za odlaskom u inozemstvo nego stanovnici ostatka Hrvatske.

Istraživanje je rađeno prošle godine i provedeno je na reprezentativnom uzorku od tisuću građana. Riječ je o 200-tinjak građana SZ Hrvatske i 800 iz ostalih dijelova Hrvatske. Također u usporedbi s EU, Hrvatska je na začelju, ispod 20. mjesta po svim parametrima osim po očekivanjima u budućnosti gdje smo pokazali da smo relativno optimistični i na 10. smo mjestu.

Prof. dr.sc. Andreja Brajša-Žganec izložila je istraživanje o kvaliteti življenja građana grada Varaždina te rezultate usporedila s Europskom unijom koji su se pokazali pozitivnima.

– Stanovnici Varaždina i okolnih naselja kvalitetu života procjenjuju višom nego što je to prosjek stanovnika Hrvatske, a na razini Europske unije – rekla je Žganec-Brajša dodavši kako oni koji tako nisu mislili naveli su da treba poboljšati zapošljavanje, zdravstvene usluge i obrazovanje.

Anketno istraživanje je provedeno 2011. godine na 500 ispitanika te je više od 90 % stanovnika izjavilo da je najbolje mjesto za život grad Varaždin.

Na znanstvenom skupu uz prof. dr.sc. Ljiljanu Kaliternu Lipovčan i prof. dr. sc. Andreju Brajša-Žganec, sudjelovali su i prof. dr. sc. Nenad Pokos, dr. sc. Saša Poljanec-Borić te dr. sc. Anka Mišetić dok je moderator znanstvenog skupa uz prof. dr. sc. Brajša-Žganec bio i Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

– Pozivnica i program znanstvenog skupa KVALITETA ŽIVLJENJA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ; Varaždin, 2. lipnja 2016.

Pozivnica KZSZ 1

>>> PODRUČNI CENTAR VARAŽDIN

Također provjeri

Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak organizirao je predstavljanje… Pročitaj više o Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.