COST-ISCH Action IS1309


Institut društvenih znanosti Ivo Pilar sudjeluje u projektu Innovations in Climate Governance: Sources, Patterns and Effects (INOGOV) (COST-ISCH Action IS1309)

171820-33

Razlog za pokretanje projekta nalazi se u pretpostavci da trenutno kreirane politike, najprije na međunarodnoj razini, pa sve do nacionalnih politika, ne uzimaju sasvim u obzir rizike koji se u suvremenom društvu pojavljuju zbog klimatskih promjena. Premda se kreiranje politika i odlučivanje o ključnim pitanjima vezanima za utjecaj klimatskih promjena decentralizira, ključno je pitanje kako organizirati i koordinirati politike, a da one ne budu jedna drugoj suprotstavljene. 

COST akcija INOGOV pridonijet će rješavanju spomenutih problema na nekoliko načina: pronalazak učinkovitih načina za širenje politika koje se zalažu za obzirnost prema okolišu i uzimaju u obzir opasnosti uzrokovane klimatskim promjenama; izrada platforme (znanja, vještine, upute, prijedlozi, primjeri iz prakse) koja će omogućiti pristup inovacijama za kreiranje politika i ispravno (ekološki obzirno) političko odlučivanje; materijali prikupljeni tijekom trajanja projekta (podaci, studije, znanstveni radovi) bit će oblikovani u bazu podataka koji će biti javno dostupni putem interneta.

Osnovni cilj projekta je umrežavanje socijalnih aktera koji posjeduju znanja vezana za izvore (sources) inovacija u kreiranju suvremenih politika, onih koji proučavaju širenje i modeliranje (patterns) takvih politika, kao i onih koji su u mogućnosti evaluirati krajnje posljedice i utjecaje (effects) takvih suvremenih politika. Ukratko, ova COST akcija ima namjeru ujediniti znanja stručnjaka o kreiranju politika vezanih za održivo korištenje i očuvanje okoliša na jednom mjestu i to putem umrežavanja i suradnje stručnjaka iz različitih područja na međunarodnom nivou.

Projekt je započeo u lipnju 2014. godine i trajat će do lipnja 2018. Financira ga organizacija COST (European Cooperation in Science and Technology). U projektu sudjeluju predstavnici 24 zemlje.

Znanstvenica Instituta Pilar dr. sc. Anita Bušljeta Tonković ( Anita.Busljeta.Tonkovic@pilar.hr) članica je upravnog odbora projekta te ujedno predstavnica Republike Hrvatske.

Više informacija:  http://www.cost.eu/domains_actions/isch/Actions/IS1309? 

Također provjeri

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić na prvom radnom sastanku projekta NOHA; Bruxelles, 1.-4. 3. 2024.

U razdoblju od 1.-4. ožujka 2024. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić u okviru projekta NOHA… Pročitaj više o Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić na prvom radnom sastanku projekta NOHA; Bruxelles, 1.-4. 3. 2024.