Područni Centar Vukovar u programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru bio je suorganizator izložbe “Vukovar Press – Vukovar u tiskanim medijima 1991. – 1996.” (14. studenoga), organizator dvodnevnog 14. znanstveno-stručnog skupa “Vukovar 91. – dvadeset godina poslije” na temu “Dva desetljeća hrvatskoga pamćenja i razvoja” (14. i 15. studenoga) te suorganizator predstavljanja knjige “Vukowaraždin 1991.” (15. sudenoga 2011.)
 

img_0124_s img_0127_s img_0121_s

Snimio: Miroslav Šlafhauzer

Izložba: Vukovar Press – Vukovar u tiskanim medijima 1991. – 1996.

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru bio je suorganizator izložbe naslovljene “Vukovar Press – Vukovar u tiskanim medijima 1991. – 1996.”, autorice Alenke Mirković Nađ, ratne novinarke Hrvatskoga radija Vukovar, koja je svečano otvorena u Hrvatskom domu u Vukovaru 14. studenoga. Izložba tematski pokriva ono što se u akademskoj i široj javnosti, i u stvarnom i u simboličkom smislu, prepoznalo već 1991. godine kao fenomen Vukovara. O tome svjedoče tisuće opsegom različitih novinskih izvješća, komentara i razgovora o zbivanjima u Vukovaru u ljeto i jesen 1991. godine, kao i o prognanom Vukovaru istrgnutom iz svojih korijena koji je uspio preživjeti i vratiti se tamo gdje treba i zaslužuje – na obale Dunava i Vuke. No, tiskani su mediji prenosili i život u Vukovaru koji je ostao među ruševinama i spaljenim, odnosno opljačkanim domovima. To nije bio vukovarski i hrvatski Vukovar, to je bio “stranac” koji je pokušao učiniti ono što nije moguće – izgraditi život na ruševinama i zgarištima, na tijelima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, žena i djece. Iza ove izložbe ustrajan je rad mnogih, koji su prepoznali ovaj projekt kao podsjetnik na vrijeme koje je, doduše, iza nas, ali koje će zauvijek biti putokazom na koji način treba voljeti i raditi za boljitak svojega naroda i hrvatske domovine.

Pozivnica / Videozapis o izložbi / Odjeci u medijima: tisak; audio; video
 

sam_3647_s sam_3648_s

Snimio: Dražen Živić

14. znanstveno-stručni skup: “Vukovar 91. – dvadeset godina poslije”

Isti dan, u Kongresnoj dvorani Ružičkine kuće u Vukovaru otvoren je dvodnevni 14. znanstveno-stručni skup: “Vukovar 91. – dvadeset godina poslije”, koji je o temi: “Dva desetljeća hrvatskoga pamćenja i razvoja” okupio tridesetak uglednih znanstvenika iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti kao i sudionika proteklih društvenih i političkih procesa te vojnih događanja iz kojih je nastala današnja hrvatska država. Vukovar ’91. i na simboličkoj i na stvarnoj razini zauzima posebno, štoviše prijelomno mjesto u hrvatskom pamćenju u proteklih dvadeset godina. Na mnoge je načine upravo Vukovar ’91. ključnom sastavnicom suvremenog hrvatskog nacionalnog identiteta. No, nisu svi aspekti fenomena Vukovara ’91., shvaćenog u najširem smislu te riječi, dovoljno i cjelovito istraženi. Još je uvijek previše nepoznanica, nejasnoća, pa i krivih, štoviše zlonamjernih tumačenja, koja ne idu u prilog cjelovitom i objektivnom vrednovanju fenomena Vukovara ’91. pa i Hrvatskog domovinskog i obrambenog rata u cjelini, nego vode k jačanju kulture zaborava, izjednačujući pritom, među ostalim, obranu i agresora, žrtvu i zločinca. Cilj je skupa bio odgovoriti na pitanje što su u vrijednosnom i identitetskom smislu Vukovar ’91. i Hrvatski domovinski i obrambeni rat značili, što znače danas i što bi trebali značiti sutra u kontekstu hrvatskoga pamćenja i razvoja, odnosno razvoja suvremenog hrvatskog socijalnog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

Pozivnica i program skupa / Odjeci u medijima: tisak; video

Predstavljanje knjige: “Vukowaraždin 1991.”

U utorak, 15. studenoga Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru bio je suorganizatorom predstavljanja knjige “Vukowaraždin 1991.”, zbirke sjećanja na sudjelovanje Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin u obrani Vukovara od rujna do studenoga 1991. godine. Knjiga je vrijedan doprinos cjelovitijem vrednovanju fenomena obrane Vukovara. Ona donosi sjećanja varaždinskih i međimurskih policajaca na teške, ali i herojske ratne dane. Knjiga je vrijedan pa i nezaobilazan izvor o Vukovarskoj bitci, a time i o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu. U Kongresnoj dvorani Ružičkine kuće knjigu su predstavili: dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Josip Jurčević, general Ivan Kapular i urednik knjige, Ivan Piskač. U programu predstavljanja sudjelovali su i Mješoviti zbor HKPD Dunav iz Vukovara, dramski umjetnik Adam Končić, pjevač Branko Čulić i glazbeni sastav “Kavaliri”.

Pozivnica / O predstavljanju monografije

Dražen Živić

Institut u programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 14.11.2011. 
Program 14. znanstveno-stručnog skupa “Vukovar ’91. – dvadeset godina poslije”
Održan 14. znanstveno-stručni skup “Vukovar ’91. – dvadeset godina poslije”
Izložba Vukovar Press – Vukovar u tiskanim medijima 1991. – 1996.

>>> PODRUČNI CENTAR INSTITUTA IVO PILAR VUKOVAR

Također provjeri

Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak organizirao je predstavljanje… Pročitaj više o Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.