Objavljena monografija CRKVA I VUKOVARSKI FRANJEVCI


U izdanju Franjevačkog samostana Vukovar i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar u travnju 2011. godine  objavljena je monografija fra Ivice Jagodića Crkva i vukovarski franjevci
 

vu_fra_naslovna

“… fra Ivica Jagodić uspio je u ovoj knjizi sažeti i na vizualno atraktivan način čitateljima opisati tri stoljeća dugu i sadržajnu baštinu franjevačke prisutnosti u Vukovaru.” – Iz uredničkog slova prof. dr. sc. Dražena Živića

fra Ivica Jagodić
CRKVA I VUKOVARSKI FRANJEVCI

Nakladnici
Franjevački samostan Vukovar
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar

Urednik
prof. dr. sc. Dražen Živić

Recenzenti
prof. dr. sc. Vine Mihaljević
fra Vatroslav Frkin

Vukovar, 2011. – Str. 264.

 

Naslovnica / Impresum i kazalo / Uredničko slovo / Pogovor 
Predstavljena monografija CRKVA I VUKOVARSKI FRANJEVCI

Iz recenzija

Jednostavnom povijesnom i pastoralnom naracijom te govorom slika, ova monografija posreduje franjevačko poslanje i služenje Bogu i čovjeku te franjevačku ulogu u očuvanju i stvaranju hrvatskog katoličkog identiteta tijekom stoljeća a posebice za vrijeme srpske agresije na Vukovar kada su franjevci zajedno s hrvatskim narodom trpjeli, protjerani iz Vukovara i odvedeni u srpske koncentracijske logore, zajedno bili u progonstvu i vratili se u uništeni grad kako bi ga zajedno duhovno i materijalno obnavljali. Stoga je ova dojmljiva monografija otvorena i živa memorija u kojoj su sv. Bono, premda izgorjeli, snažnije prisutan u srcima Vukovaraca; nanovo podignuti crkveni zvonici, snažniji su znak i poziv na molitvu; stare knjige franjevačke knjižnice, „ranjene“, snažnije pričaju i Vukovarci, premda s dubokim ranama rata, vjeruju, svjedoče i žive upravo jer postaju članovima žive jezgre franjevačke župne zajednice. Franjevci svećenici i njihove žive zajednice vjernika otvaraju nadu i jesu nada Vukovara, što ova knjiga nedvojbeno i pokazuje: Vukovar živi.
Monografija Crkva i vukovarski franjevci je stručna knjiga u kojoj se prepoznaje dinamička franjevačka župna zajednica kao prototip duhovno-pastoraIne i moralne obnove Vukovaraca s jedne strane, a s druge pak strane sakralna obnova franjevačkog samostana i crkve kao prototip materijalne obnove hrvatske kulturne baštine nakon srpske agresije na grad Vukovar prije dva desetljeća. Pastoralno-duhovna obnova ostvaruje se pomoću aktivne i dinamične jezgre župne zajednice evangelizacijom i katehezom pojedinih dobnih uzrasta vjernika, a u obnovi sakralne arhitekture uključene su sve relevantne kulturne ustanove Republike Hrvatske. Stoga je u svakom pogledu preporučujem za objavljivanje.

Prof. Dr. sc. Vine Mihaljević

U Vukovaru s Ijudima borave već od 13. stoljeća sve do danas franjevci. Crkva sv. Filipa i Jakova, te uz nju dograđen samostan, vjekovni su svjedoci vjerskog i kulturnog života u Vukovaru. U opisu crkve i samostana autor se služio već izdanim djelima mnogih autora. Izvjesni broj stranica posvećen je pastoralnom djelovanju u vukovarskoj župi čega je autor i sâm svjedok kao aktualni župnik. Kratka poglavlja, primjereni naslovi, obilni slikovni prilozi kao i lagan stil potiču čitatelja da djelo pročita u jednom dahu. To je, naime, najveća vrijednost ove monografije fra Ivice Jagodica.

Fra Vatroslav Frkin

Kazalo

Uredničko slovo (prof. dr. sc. Dražen Živić)

1. O Vukovaru

2. Franjevci u Vukovaru
2.1. Povijesna prisutnost
2.2. Franjevci u Domovinskom ratu
2.3. Vukovarski franjevci u logorima
2.4. Povratak u Vukovar
2.5. Pastoralno djelovanje franjevaca danas

3. Samostan i crkva sv. Filipa i Jakova
3.1. Oltari, slike, kipovi, inventar, uređenje i obnova
3.2. Samostanska blagovaonica
3.3. Samostanska knjižnica i arhiv
3.4. Glazbeni arhiv
3.5. Ostalo samostanako blago i vrijednosti
3.6.Obnova crkve i samostana
3.7. Dar za Vukovar
3.8. Pastoralni centar sv. Bone i Dom sv. Franje
3.9. Kapele, kapelice i križevi

4. Štovanje sv. Bone u Vukovaru

5. Štovanje „Ranjenog Isusa” iz Vukovara

6. Istina o Vukovaru i spomenici posvećeni žrtvama Domovinskog rata

7. Pogovor (fra Željko Železnjak, provincijalni ministar)

8. Literatura i izvori

Zahvala

Predstavljena monografija CRKVA I VUKOVARSKI FRANJEVCI

Također provjeri

Sastanak s voditeljima institutskih znanstvenih projekata, 29. 1. 2024.

U obnovljenoj zgradi Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu održan je 29. siječnja 2024.… Pročitaj više o Sastanak s voditeljima institutskih znanstvenih projekata, 29. 1. 2024.